2013. 12. 06.

Újra vonattal Esztergomba

December 15-étől beindul a vasúti közlekedés a Budapest–Esztergom vasútvonal egy szakaszán. A menetrendváltástól ismét járnak a vonatok Pilisvörösvár és Esztergom között a felújított vasúti pályán.


Egyáltalán nem volt biztos, hogy sikerül, de megjelent a MÁV-START oldalán a menetrend: december 15-étől, azaz a 2013-2014-es menetrendi évad elejétől ismét közlekednek vonatok a Budapest és Esztergom közötti vasútvonalon. Egyelőre a már elkészült Pilisvörösvár és Esztergom között vaspályát koptatják majd információink szerint a Desiro-motorvonatok.
A vonatok Pilisvörösvárról 5 órától éjfélig minden óra 8 perckor; Esztergomból 3 és 22 óra között minden óra 1 perckor indulnak majd. A menetidő Esztergom felé 51, Pilisvörösvár felé 48 perc. A kereszt Esztergomban, illetve Piliscsabán lesz, ahol az Esztergom felé menő vonat várja az onnan érkező járatot.

Az esztergomi vonal EU-s források felhasználásával újul meg
(fotók: Óvári Péter)

Az esztergomi vonal felújítása 2012 nyarán kezdődött, ekkor fogtak bele a Pilisvörösvár és Esztergom közötti pálya felújításába, majd 2013 elejétől a teljes vonalon buszok váltották fel a vonatokat. A tervek szerint a vasútvonalat villamosítani is fogják, a felújított szakaszon már javarészt elhelyezték a felsővezetéktartó oszlopokat. A villamosítás után a MÁV-csoport ígéretei szerint a beszerzés alatt álló 42 FLIRT némelyike közlekedik majd a vonalon a 2003-ban csatasorba állított Desirók helyett.
A dolog pikantériája, hogy a vonalon vágányzári menetrend érvényes, emiatt nem hirdették meg a jövő évi hivatalos menetrendkönyvben a vonal új menetrendjét.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.