2013. 12. 06.

Újra vonattal Esztergomba

December 15-étől beindul a vasúti közlekedés a Budapest–Esztergom vasútvonal egy szakaszán. A menetrendváltástól ismét járnak a vonatok Pilisvörösvár és Esztergom között a felújított vasúti pályán.


Egyáltalán nem volt biztos, hogy sikerül, de megjelent a MÁV-START oldalán a menetrend: december 15-étől, azaz a 2013-2014-es menetrendi évad elejétől ismét közlekednek vonatok a Budapest és Esztergom közötti vasútvonalon. Egyelőre a már elkészült Pilisvörösvár és Esztergom között vaspályát koptatják majd információink szerint a Desiro-motorvonatok.
A vonatok Pilisvörösvárról 5 órától éjfélig minden óra 8 perckor; Esztergomból 3 és 22 óra között minden óra 1 perckor indulnak majd. A menetidő Esztergom felé 51, Pilisvörösvár felé 48 perc. A kereszt Esztergomban, illetve Piliscsabán lesz, ahol az Esztergom felé menő vonat várja az onnan érkező járatot.

Az esztergomi vonal EU-s források felhasználásával újul meg
(fotók: Óvári Péter)

Az esztergomi vonal felújítása 2012 nyarán kezdődött, ekkor fogtak bele a Pilisvörösvár és Esztergom közötti pálya felújításába, majd 2013 elejétől a teljes vonalon buszok váltották fel a vonatokat. A tervek szerint a vasútvonalat villamosítani is fogják, a felújított szakaszon már javarészt elhelyezték a felsővezetéktartó oszlopokat. A villamosítás után a MÁV-csoport ígéretei szerint a beszerzés alatt álló 42 FLIRT némelyike közlekedik majd a vonalon a 2003-ban csatasorba állított Desirók helyett.
A dolog pikantériája, hogy a vonalon vágányzári menetrend érvényes, emiatt nem hirdették meg a jövő évi hivatalos menetrendkönyvben a vonal új menetrendjét.

Halász Péter

4 megjegyzés:

 1. Lényeges menetidő-csökkenés nem következett be, sőt, Esztergom felé a korábbi 47 - 51 percről nőtt 51 percre a menetidő...

  VálaszTörlés
 2. persze, hogy nem, mert:
  1. azon a helyen épült új megálló, ahol emelték a sebességet, de a többletmegállás miatt a vonat nem tud felgyorsulni:(
  2. még azért jópár 20-as lassújel kint lesz, mert új bizber nincs, így egyes átjáróknál sem lesz a közút számára fénysorompó...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, azt nem tudtam hogy a biztber még nincs kész...

   Törlés
 3. De legalább megnyitották a vasutat sokszor elhalasztott késések után (vagyis, hogy elvileg meg fogják jövő héten). Solymár és Vörösvár között meg még kisajátítási problémák is vannak, így sokáig marad a pótlóbusz.

  VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.