2014. 08. 11.

Tessék színt vallani!

Vagyis inkább színt választani tessék, legalábbis a Wiener Linien ezt szeretné most az utasoktól. A lényeg, hogy türkiz vagy rózsaszín legyen majd az új U5-ös metró színe – amit azonban jó esetben csak 2018-tól kezdenek építeni.



Kicsit korainak tűnik a „bécsi négyes metró”, az U5-ös vonal építése kapcsán a Wiener Linien szavazása, ám mindenképpen érdekes annak fényében, hogy a közlekedési társaság láthatóan idejekorán szeretné eldönteni az arculati kérdéseket – ez az, ami Budapesten az M4-es vonal kapcsán nem sikerült az alatt a közel két évtized alatt, amíg épült a vonal.

A vonalhálózati térkép rózsaszín...

...és türkiz színű U5-ös metróval
(grafika: Wiener Linien)

Bécs tekintetében viszont mostantól egészen augusztus 28-áig voksolhatunk a www.wienerlinien.at/U5 című weblapon és eldönthetjük, hogy melyik legyen az új vonal színe – a voksolásra feltett színek mindegyike illeszkedik a rendszerbe, ahol a vörös az U1-es, a viola az U2-es, a narancs az U3-as, a zöld az U4-es és a barna az U6-os vonal színe. A választott színt fogja viselni az új vonalon az irányítórendszer; a menetrendek fejléce és ilyen színnel jelenik majd meg a térképen is az új vonal.
A Wiener Linien tervei szerint 2018-ban indul majd az építkezés. Első körben az Altes AKH és a Karlsplatz közötti szakaszon indulnak majd el a vonatok, az új alagút pedig a Rathausnál ágazik majd el – a Karlsplatz és a Rathaus között a jelenlegi U2-es vonal alagútjában mennek majd a vonatok. A tervek szerint ekkor indul majd az U2-es metró déli, Matzleinsdorfer Platz felé vezető alagútjának építése is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.