2015. 01. 30.

Itt a Scania DD!

Megérkezett Berlinbe az első Scania DD autóbusz. Pontosabban az egyetlen, ugyanis most csak próbakocsiról van szó. Hogy tömeges megrendelés jön-e később, azt még nem tudni.


A BVG bővíti az emeletes buszok flottáját. Korábban már megírtuk, hogy jó eséllyel ezen a tenderen is a csuklós autóbuszokat szállító Scania lehet a befutó. Egyelőre azonban csak egy tesztkocsit rendelnek tőlük. A kéttengelyes emeletes busz várhatóan még idén decemberben megérkezhet Berlinbe, ahol a próbák után döntenek a további megrendelésről. A kocsit a gyártó más országokban is megpróbálja majd eladni, így döntöttek a 11 méteres hossz mellett.

Új berlini buszok egymás között
(forrás: BVG Omnibus Betriebshof Indira-Gandhi-Straße / facebook)

A busz összesen 89 utast fogadhat be, ez a kapacitás a BVG közlése szerint megfelel a mai csuklós autóbuszoknak. Azonban a csuklósokkal szemben könnyebben manőverezik a jármű, így a szűk utcákon könnyebb vele fordulni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az emeleti kihasználtság a földszinthez képest általában rosszabb lesz, hiszen fentre csak a könnyebben lépcsőző, hosszabb távra utazó utasok másznak fel, így nem biztos, hogy érdemes összevetni a kapacitást egy egyszintes, de csuklós busszal.
A jármű kapcsán elhangzott: bár csak egy lépcső vezet fel az emeletre, ezen közlekednek az utasok mindkét irányban, mégsem számítanak az utascsere lassulására. Az utasok kényelmét a klímaberendezésen és a korszerű tájékoztató rendszeren kívül a mobilkütyük töltésére alkalmas USB-csatlakozások is szolgálják.
Az autóbusz már megérkezett Berlinbe, hamarosan kezdődik a tesztüzem az új emeletessel. A bemutatón a BVG jelezte: a próbakocsit a spandaui buszgarázs vonalain közlekedtetik majd. Az emeletes autóbuszt 400 ezer euróért vásárolta meg a BVG.

A B.Z. videója a bemutatóról

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.