2015. 01. 11.

Vihar után vágányzár

Komoly gondokat okozott Németországban az elmúlt napok viharos időjárása. Hamburgban metró siklott ki, míg Berlinben és Brandenburgbahn az S-Bahn és a regionális vonatok közlekedésében vannak fennakadások.


Az elmúlt napok viharos időjárása komoly gondokat okozott a közlekedésben Németország északi részén. Hamburgban, Fuhlsbüttel közelében az U1-es vonalon közlekedő egyik szerelvény siklott ki szombaton délután, miután a vihar fákat döntött ki, faágakat sodort a sínekre. A balesetben nem sérült meg szerencsére senki.
Berlinben és Brandenburgban is komoly gondokat okozott a vihar. Vasárnap reggel még mindig nem közlekedett számos S-Bahn-viszonylat, több vonalon pedig csak korlátozottak voltak a közlekedési lehetőségek. A Ringbahn megosztva járt, Südkreuzon másik vonatra kellett átszállni. Az S25-ös vonal vonatai csak 20 percenként indultak, elmaradtak a Potsdamer Platz és Teltow Stadt között a sűrítő menetek. Az S45-ös, az S46-os és az S47-es vonalak közlekedésében is fennakadások voltak és vannak. Az S7-es Wannsee és Potsdam között tíz helyett csak húsz percenként jár.
A Ringbahn térségében a gondokat az okozza, hogy a tempelhofi repülőtér mellett egy, az S45-ös vonalon közlekedő vonat egy kidőlt fának ütközött és a baleset miatt a vonat mellett megsérült a vasúti pálya is. Utasok sérüléséről azonban szerencsére nincs hír. Wannsee és Potsdam között pedig a wannseei erdőben kidőlt fák akadályozzák a közlekedést.
A regionális vonatok közül az RE1-es vonalon vannak gondok, ezért Berlin-Charlottenburg és Werder között terelve közlekednek a járatok, kimarad Berlin-Wannsee és Potsdam Hauptbahnhof, valamint Potsdam-Park Sanssoucci, cserében viszont megállnak a vonatok Golmban, a Berliner Außenringen, ahonnan buszokkal és a többi regionális járattal érhető el Potsdam.
A városi közlekedésben, legalábbis a BVG vonalai esetében a vihar miatt vasárnap már nem volt fennakadás.
A vihar Berlinben és környékén is fákat döntött ki, ágakat tört le. Egy 56 éves férfi a Berlintől délre eső Kleinmachnowban sérült meg, amikor egy fa rádőlt – a Rundfunk Berlin-Brandenburg szerint még mindig életveszélyes állapotban van.
Komoly károkat okozott a vihar az erdős, zöldterületi részeken, számos helyen a rendőrség, a tűzoltók és a THW segítségét is kérték. A meteorológusok szerint a vihar öregje már elvonult, ám még mindig számítani kell viharos széllökésekre, ami további gondokat okozhat.
A viharos időjárás miatt és az állatok és a látogatók testi épségének érdekében a berlini állatkertek zárva tartanak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.