2015. 02. 06.

Méretre szabott Flexity

Új villamosok érkeznek hamarosan az osztrák fővárosba. A Wiener Linien december eleji ígéretéhez híven közzétette az új Bombardier villamosok részletes bemutatóját. Nézzük hát, milyen tuják koptatják 2018-tól a bécsi síneket!





Az első bécsi Bombardier Flexity a tervek szerint 2018-ban áll majd forgalomba és a járműveket a helyi Bombardier-üzemben építik majd. A Wiener Linien 2026-ig összesen legalább 119 és legfeljebb 156 darab járművet állít majd forgalomba, függően attól, hogy az opciók közül mennyit hív majd le a közlekedési társaság. Ezt pedig befolyásolja az, hogy milyen ütemben készülnek majd el a tervezett hálózatbővítések és mennyi járműre van szükség az új pályákon, valamint a meglévő hálózaton a járatkövetés sűrítéséhez.
Érdemes tudni: Bécs város lakossága évi nagyjából harmincezer fővel nő, a fő tömegközlekedési járatokon az elmúlt években folyamatosan sűrítenie kellett a Wiener Liniennek. Az egyik kritikus viszonylat az U6-os metró, itt csúcsban a 3 perces ütem legkisebb borulása is komoly tumultussal jár, és napközben is szükség van a 4 perces ütemre.

Az új villamosok teljeskörű forgalomba állítása komoly mérföldkövet jelent a bécsi közlekedés történetében: a metró és a (Wiener Linien által üzemeltetett, illetve általa alvállalkozásba adott) buszhálózat után a villamoshálózat is teljes mértékben akadálymentes lehet – emelte ki a villamosokat bemutató sajtótájékoztatón a város jelenlegi közlekedési tanácsnoka, Renate Brauner.
Az új, 34 méteres villamosok 211 utast szállíthatnak és a tervek szerint több helyet kapnak a mai alacsonypadlós ULF-ekhez képest a kerekesszékkel és babakocsival utazók is. Igaz, az ULF-eknél nem nehezebb több helyet kínálni, hiszen e típuson csak az elmúlt két évben, utólag alakították ki (illetve bővítették ésszerű méretűre) a megfelelő többcélú tereket. Az akadálymentesség már a járművek beszerzésekor szempont volt és komolyan vették a pályázatok értékelésénél is – fogalmaz a Wiener Linien közleménye. A villamosokon a jelenlegi egy helyett két kerekesszékes hely lesz majd egymással szemben. Újdonság lesz majd, hogy a mozgásukban korlátozott utasok a fel- és leszállási szándékukat okostelefonos alkalmazással előre is jelezhetik majd a járművezetőknek.


Az utastér akadálymentes lesz és kényelmesebb, barátságosabb kialakítást kap, mint a mostani járművek. Az utastájékoztatást a Mercedes-Benz buszokból ismerős kijelzők segítik majd az ígéretek szerint

Az utastér egésze egyébként világosabb és kényelmesebb lesz majd a most üzemelő villamosokhoz képest és a belső tér kialakításakor figyelembe vették és veszik a mozgáskorlátozottak szervezetei által megfogalmazott igényeket is. A villamosok belépőmagassága a sínkoronaszint felett 215 milliméter lesz; ez valamivel több, mint az ULF-ek 197 milliméteres értéke, ám gyakorlati hátrányt nem jelent.
Az új járművek energiafelhasználásukat tekintve is hatékonyabbak lesznek: a járművek hajtása a lehető legkevesebb energiát igényli majd, míg a világítás is korszerű és energiahatékony LED-ekből áll majd, ez pedig azt jelenti, hogy sokkal ritkábban kell majd cserélni a világítótesteket, mint a jelenlegi hagyományos változatokat. A tervezésnél emellett szempont volt az is, hogy a villamosok a tervezett élettartamuk után is biztonságosan elbonthatók, alkatrészeik újrafelhasználható anyagokból készüljenek. A villamosok utasterét természetesen klimatizálják – ez is komoly előrelépés, ugyanis a bécsi villamosok között egyedül a legújabb, A1 és B1 sorozatú ULF-ek kaptak klímát, a korábbi beszerzésű ULF-ek pedig nyáron igazi szaunaként funkcionálnak.
A Flexity-kocsikban térfigyelő rendszer is javít majd az utasok biztonságérzetén, mely eddig szintén utólag felszerelt tartozék volt a villamosok körében. Az utastérben újfajta kijelzőket helyeznek majd el, amelyek az új Mercedes-Benz buszokhoz hasonló módon az eddig gyakorlattal ellentétben a soron következő megállón túl három további megállót, valamint az átszállási lehetőségeket is előre jelzik. Sőt, menetrendi tájékoztatást is nyújt majd a rendszer – az RBL-alapú üzemirányítás hasonlóan működik, mint a budapesti FUTÁR, így könnyen megoldható ez a feladat is.

A villamosvezetők is korszerű munkahelyet kapnak: a kapcsolók és mérőműszerek java része helyett érintőképernyős kijelzők segítik a kocsivezetőt

A járművezetők sem maradnak ki a jóból: a vezetőállás teljes egészében digitális megoldásokon alapszik majd és az analóg műszerek és kapcsolók helyett több érintőképernyős kijelző segíti majd a a járművezetőt. Ezt a megoldást egyébként a Solaris – a Bombardierrel közösen fejlesztett és a 2014-es InnoTranson is bemutatott – Urbino III-as elektromos buszoknál is alkalmazta.

Az új villamosok látványterve mozgóképen

Az új villamosok karbantartását ugyan a Wiener Linien végzi majd a saját erőforrásaival, ám a gyártóval kötött megállapodás szerint a futó javítások rizikója is a gyártót terheli majd, így biztosítják a partnerséget a gyártó és az üzemeltető között. A megállapodás 24 évre szól. A Wiener Linien számára előnyt jelent, hogy így könnyen megsaccolható a járművek üzemeltetési költsége, miközben a gyártó folyamatosan garantál egy bizonyos rendelkezésre állási mértéket.

A villamosok ajtóelrendezése talán előnyösebb lesz az ULF-ekhez képest

A Bombardier ígérete szerint a környezetbarát és energiahatékony járműveket ugyan a bevált Flexity-család tagjai, azonban a járművet kifejezetten a bécsi igényekre szabják, semmi esetre sem lesznek tucatjárművek. A járműbeszerzési és karbantartási keretszerződés összértéke 562 millió euró, azaz egy villamosra vetítve a teljes, 156 darabos opciós keret lehívása esetén 3,6 millió euróba kerül egy-egy jármű; ez hozzávetőlegesen 1,1 milliárd forint.

Összehasonlításképpen: karbantartás nélkül a budpaesti CAF villamosok darabja körülbelül 1,19 millárd forintba kerül a BKK oldalán található összefoglaló szerint. Tehát összességében nézve sem a budapesti, jóval kisebb mennyiségű megrendelés sincs túlárazva, sem pedig a bécsi rendelés nincs „alulárazva”, nagyjából megfelel az Európa-szerte érvényes „díjszabásnak”.
Érdekes mérőszám még a villamosok vételára kapcsán a „méterár” is, azaz hogy 1 méternyi villamos mennyibe kerül. A bécsi Bombardierek esetében összesen 5304 méternyi járművet vesznek, ez összesen mintegy 106 ezer euró/méter, azaz 32,75 millió forint/méter összeget jelent.
Budapesten összesen a 44,1 milliárdos összegbe még „csak” 37 CAF-villamos fért bele (25 darab 34 méteres és 12 darab 56 méteres villamos), azaz összesen 1522 méternyi villamosról van szó. Ezek ára méterenként 28,97 millió forint lett, azaz valamelyest olcsóbb a budapesti villamosok métere.
Számításunknál az 1 € = 309 Ft árfolyamot vettük figyelembe, viszont a BKK összefoglalójából nem derül ki, hogy a 37 villamosra megadott 44,1 milliárd forint milyen euróárfolyam mentén került kiszámításra.

A Wiener Linien ezúttal is egyirányú, egyoldali ajtós járműveket vásárol
(grafikák: Wiener Linien / Bombardier / Döllmann Design)

Az új villamosok forgalmba állítása előtt még búcsúznak majd az E1-es motor- és c3-as és c4-es pótkocsiból álló vonatok; 2018-tól pedig folyamatosan vonja ki az utolsó magaspadlós típust a Wiener Linien a forgalomból: 2026-ig eltűnnek a bécsi utcákról az E2-es motor- és c5-ös pótkocsiból összeállított vonatok.

Névjegy: Bombardier Flexity Wien

Összehasonlításképpen, zárójelben megadtuk a hasonló paraméterrekkel bíró hosszú ULF, a B, illetve a B1-es sorozat adatait is.
  • Hossz: 34 méter (35,5 méter)
  • A kocsiszekrény szélessége: 2,4 méter (2,4 méter)
  • Férőhelyek száma: 211 fő (209 fő)
  • Belépési magasság: 215 milliméter (197 milliméter)
Az új villamos sorozatjelzése és pályaszámtartomány egyelőre még nem került kijelölésre, de az eddigi trend mentén haladva az ULF-ek (A, A1, B és B1) után valószínűleg a C sorozatjelzést kapja a villamos. A C sorozatjelzést már többször is felhasználták: 1898 és 1930, valamint 1954 és 1968 között üzemeltek C sorozatú villamoskocsik a bécsi hálózaton. A látványterveken látható 2025-ös pályaszám valószínűleg csak fiktív jelzés.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy Wiener Linien ezúttal is egyirányú, egyoldali ajtós villamosokat rendel majd: ezzel követik a bécsi hagyományokat, mindazonáltal továbbra is hurok- és deltavágányok kellenek majd a villamoshálózaton a járművek fordításához is, ami viszonylag nehézzé teszi az operatív forgalomszervezést a felszíni kötött pályás hálózaton. Igaz, Bécsben viszonylag sűrűn akadnak megfelelő vágánykapcsolatok és különféle „lezsírozott” hurokvágányok. Mindazonáltal tagadhatatlan előnye a kétirányú járműveknek az egyszerű vágánykapcsolatokon való fordítás lehetősége is – ez a budapesti hálózat esetében komoly ütőkártya, melynek áldásos hatásait a Bécsben villamosozók gyakran nélkülözik a figyelmetlenül parkoló autósok, vagy éppen kereszteződésbe lógó kamionok jóvoltából.

Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.