2015. 08. 28.

A villamos késett, de megjött!

Bár az első tervek szerint már 2006-ra el kellett volna készülnie, mégis csak az elmúlt télen indulhatott meg a villamosforgalom a berlini főpályaudvarhoz vezető vonalon. Akkor ráadásul csak egy viszonylattal és ideiglenesen, de mostantól már három járat is érinti a még mindig újdonsültnek tekinthető pályaudvart.


Majd egy évtizedet kellett várni, de végre, az elmúlt télen elérte a villamos is a berlini főpályaudvart. A 2006-ban átadott csomópont esetében ugyan azzal számoltak, hogy már a megnyitásakor elkészül a villamosvasúti kapcsolat és az U5-ös metró is, ám egyikből sem lett akkorra semmi. A metró – az U55-ös „játékmetróként” – ugyan 2009 óta létezik, a villamos azonban csak 2014-re érte el a pályaudvart.
Igaz, ekkor még csak ideiglenes formában, hiszen egy viszonylat, az M5-ös járta be eddig az új, az Invalidenstraßén át futó vonalat, de ezt is leállították augusztus elején: korábban a pályaudvar előtt ideiglenes megállóban álltak meg a villamosok és ideiglenes pályarész is volt – egy vágányú közlekedéssel – a véglegesnek szánt megállóhely területén, mert időben nem készült el a perontetőként működő betoncsoda. Ezen túl persze nem készült el a Nordbahnhof térségében az M10-es vonal ráhajlítása sem, valamint a pálya sem ezen a részen, de ennek immáron vége! Augusztus 29-étől újabb szakaszon közlekedik villamos az egykori Nyugat-Berlin területén, hiszen a Berlin-Spandauer-Schifffarhtskanaltól nyugatra eső részen terült el a város 1961 és 1989 között fallal is elzárt nyugati része.

A Hauptbahnhof előtt felavatták az új villamosmegállót is, augusztus 29-én indul az éles üzem
(fotó: BVG)

A BVG tehát 2015. augusztus 29-ével felveszi a forgalmat teljes egészében az új szakaszon és immáron a teljes üzemben közlekedhetnek a villamosok az új vonalon is. Az első napon ingyenes utazási lehetőséget kínál emellé a BVG, valamint az ünnepi szórólap felmutatói a villamos által is érintett Természettudományi Múzeumot ingyenesen látogathatják, december 30-áig pedig még egy alkalommal két látogató egy belépőjeggyel nézheti meg a kiállításokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.