2015. 09. 11.

Wifi a berlini metróban?

Szempillantás alatt betöltődő weblapok, gyors fotófeltöltés és számos más előnyt kínál a vezeték nélküli internetszolgáltatás útközben is – ennek főleg akkor van értelme a metróban, ha a mobilinternet közel sem olyan gyors, mint a felszínen. Berlinben azonban a mobilnet is fejlődik és drága, de gyors wifit akar a BVG is.




Berlinben azonban ez egyelőre álom: egyedül az Osloer Straße állomáson működik ilyen szolgáltatás, ahol egyelőre kísérletezik a BVG a rendszerrel. Hogy mikor lesz ebből a teljes hálózatra kiterjedő wifi-szolgáltatás, nem tudni, ám 2016 tavaszánál előbb biztos nem lesz semmi. Egyelőre azonban október végéig tart az U8-as és az U9-es metró állomásán a próbaüzem. Hogy utána mi lesz, azt még nem tudni, az biztos, hogy a tapasztalatokat a BVG ki akarja értékelni és eltökélt a rendszer telepítése kapcsán.
A próbaüzem keretében a felhasználóknak elég elfogadni a használati feltételeket, más kritérium nincs. A BVG tervei szerint a nagyforgalmú állomásokon szeretné telepíteni a rendszert, ehhez szereznek most tapasztalatokat, hiszen a két vonal állomásai nem a csendes forgalmukról ismertek. A BVG szerint ha csak két vonat mintegy 800 utasa használja egyszerre a rendszert, az már elég terhelést jelent a tapasztalatgyűjtéshez.

A berlini metróhálózaton a BVG gyors wifit akar – eközben a mobilszolgáltatók építik ki a gyors mobilnetet. Vajon melyik éri meg jobban és kinek?
(fotók: Halász Péter)

Ami viszont biztos: igen drága szolgáltatás az operátornak. A BVG közlése szerint 308800 euró volt csak az infrastruktúra kiépítése, további 30 ezer euró pedig a rendszer üzemeltetéséhez szükséges a próbaidőszakban. Ám jelezték: nem minden állomáson ilyen drága a rendszer telepítése. Ám érdemes megjegyezni, hogy például Bázelben pont a magas költségek miatt tett le a BVB a tesztidőszak után a rendszer kiépítéséről. Mindeközben pedig zajlik az mobilszolgáltatók, elsősorban az E-Plus és az O2 hálózatának bővítése a metróhálózaton: itt mobil szélessávot kínálnak majd az utasoknak. A Telekom és a Vodafone később szintén tervezi a fejlesztést a berlini metróban – ez viszont megkérdőjelezi a wifi létjogosultságát.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.