2015. 10. 29.

Bővítendő metrómegálló

Bár már régen vége az Oktoberfestnek, az évről évre ismétlődő ünnepség és az odaérkező tömeg kezelése komoly feladat elé állítja a müncheni városi közlekedési társaságot és magát az infrastruktúrát is – közelebbről nézve a metró Theresienwiese megállóját. Az MVG most átépítené-bővítené a megállót.




München városa és az MVG bővítené az elsősorban az Oktoberfest idején komoly terhelésnek kitett Theresienwiese metróállomást. Az óránként akár 20 ezer utast is fogadó állomás így is kapacitása határán van, sőt, sokszor a tömeg miatt így is le kell zárni – évente átlagosan 122 alkalommal. Ezt a tarthatatlan állapotot kezelné valahogy a városvezetés és a közlekedési társaság.
A választás arra  megoldásra esett, hogy bővítik az állomást. A háttérben az U5-ös metró vonalának hosszabbítása van a Laimer Platztól egészen Pasingig. A projektről a CSU hathatós támogatásával még a nyáron döntött a városi tanács, ám az MVG akkor jelezte: a nyugat felől metróval könnyebben elérhető Theresienwiese állomáson még több utassal kell megküzdeni, ami a jelenlegi kapacitások mellett nem lehetséges. Ugyanis úgy számolnak, hogy nyugat felől sokan nem az S-Bahn-t választanák a Hackerbrückéig vagy a Hauptbahnhofig és onnan sétálnának, hanem a közelebbi metróállomás lenne az úticéljuk. Lényegében ez azt jelentné, hogy a metróállomáson szinte folyamatosan két tömött szerelvény lenne a kritikus időszakokban.

Az Oktoberfest idején már most is komoly tömeggel kell megbirkózni a metróállomáson, a hálózatbővítés pedig további utasokat jelentene
(fotó: MVG)

Az MVG jelezte: egymást keresztező irányú tömegeket az állomás nem tud kezelni, márpedig a ki- és beszállók egymás útirányát keresztezik ezen a területen. A közlekedési társaság szerint a metróhosszabbítás egyet jelent az állomás bővítésével, egy második peron kiépítésével, mert csak így kezelhető a jelentősen megnövekedő utasforgalom.
Ám nem csak az évente tizenhat napig tartó Oktoberfest miatt érett meg a bővítésre az állomás. A tervezett Implerstraße–Theresienwiese–Hauptbahnhof–Pinakotheken–Münchner Freiheit vonalvezetésű, várhatóan U9-es számot kapó metróvonal miatt sem ártana az állomást bővíteni, mert ez is többletforgalmat generál majd, ha nem is olyan mértékűt, mint az Oktoberfest.
A tervek szerint az U5-ös hosszabbítása 2020-ra készülhet el, a 3,7 kilométeres szakasz 550 millió euróba kerül majd. Az állomásbővítés és az U9-es metró építésével kapcsolatosan határidőket és költségeket még nem közöltek.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.