2016. 06. 13.

Súlyponti ellenőrzés

Németországban számos esetben szokás egyfajta súlyponti ellenőrzést tartani a városi közlekedésben, ahol egy adott csomóponton ellenőrzik valamennyi utas utazási jogosultságát. Az ezekről szóló hírek általában a Rajna-Ruhr-vidékről érkeznek, itt tartanak ezek szerint a legtöbbször ilyen koncentrált ellenőrzéseket.



A duisburgi DVG közlse szerint legutóbb június 8-án 10 és 16 óra között a Betriebshof Grunewald megállónál ellenőrizték az utasok menetjegyeit. Az ellenőrzést a megállóban tartózkodó járműveken végezték ezúttal és a kocsik addig nem haladhattak tovább, amíg erre engedélyt nem kaptak. Az ellenőrök munkáját a helyi rendőrség is segítette. A legutóbbi akcióban 29 ellenőr, 4 utastájékoztató munkatárs és 4 biztonsági ember vett részt a rendőrök mellett. Összesen 1981 utast ellenőriztek az U79-es Stadtbahn-vonalon és a 944-es buszon. Az eredmények magukért beszélnek, ugyanis az utasok 6,21%-a, azaz 123 ember nem rendelkezett megfelelő jeggyel vagy bérlettel és húsz alkalommal a rendőröknek kellett igazoltatni az érintetteket.
A DVG közölte: éves szinte mintegy ötmillió euró bevételtől esnek el a potyautasok miatt, ám az ilyen súlyponti ellenőrzések is növelik a jegyváltási hajlandóságot. A DVG jelezte azt is, hogy a 60 eurós pótdíj is visszatartó erő lehet, de az ismételten, legalább két alkalommal elkapott potyázókat fel is jelenti a DVG, ugyanis személyes adataikat nyilvántartják – ellentétben a magyarországi viszonyokkal, ahol legfeljebb csak a bérletbemutatások számára korlátozódik az adatrögzítés, büntetőjogi következményei nincsenek a potyázásnak.
A Rajna-Ruhr-vidék közlekedési cégei rendszeresen tartanak súlyponti ellenőrzéseket akár a járművek megállításával akár pedig egy adott állomáson megforduló valamennyi utas ellenőrzésével a ki- és bejáratoknál.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.