2016. 07. 18.

TXL: Vissza az egész

A BVG visszakozik, de egyelőre csak a nyári szünet végétől jár ismét a belvárosban a reptéri gyorsjárat, a TXL jelzésű busz.


Úgy tűnik, a BVG meghallotta a tiltakozások hangját és maga is felülvizsgálta a korábbi álláspontját, ami szerint sokkal jobb a TXL jelzésű reptéri gyorsjáratnak, ha csak a főpályaudvarig jár és nem próbál meg átvergődni a belvárosi forgalmon az Alexanderplatzig. Most úgy döntöttek, hogy visszakoznak és a nyár végén visszatér a belvárosba majd a gyorsjárat.
Szeptembertől azonban gyorsul majd a járat: a főpályaudvar és az Alexanderplatz között nem áll majd meg, kifejezetten reptéri gyorsjárat lesz majd. Ez megkönnyíti majd az operatív beavatkozást és a tereléseket is forgalmi zavarok esetén, hiszen nem kell a kimaradó megállókban tájékoztatni vagy azokat mindenáron érinteni. Petra Reetz, a BVG szóvivője azonban jelezte: ez még nem egy teljes egészében eldöntött tény, változások lehetnek.
Július elején a belvárosban állandóan közterületet foglaló számos rendezvénnyel és az építkezések miatti terelésekkel, dugókkal magyarázták azt, hogy a buszok nem mennek be többet a városba. De nem tett jót az sem, hogy megszüntették a belvárosban a lengyel követség előtti buszsávot, miközben a lámpaprogramon nem változtattak és a közeli brit követség pedig szintén rossz a lámpaprogram, olyan utcának is szabadot ad, amely évek óta le van zárva.
A BVG jelezte: az újabb, szeptemberi változásokat a reptéri busz kapcsán egy munkacsoport vizsgálja, ám a cél egyértelmű: visszatenni a reptéri buszjárat végállomását a belvárosba, eközben pedig egy kevésbé zavarérzékeny megoldást találni a közlekedésre. A felhagyásra kerülő megállókat pedig egy új viszonylattal kell majd kiszolgálni, teszi hozzá a BVG. A változás azonban nem terjed ki a tarifára, nem kérnek többletpénzt az utasoktól majd a majdani gyorsjáratért.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.