2017. 02. 16.

Új helyre költözik az S-Bahn-múzeum

Új helyre költözik a berlini S-Bahn-múzeum. Az eddig a griebnitzseei állomás melletti egykori áramátalakító épületében működő intézmény új helyet kapott, közelebb a belvároshoz. Ez jó dolog, bár a hely talán kisebb lesz, mint a régi volt és nem minden kiállítási tárgy kaphat helyet az új helyszínen.




A lichtenbergi pályaudvar épülete 1982-re készült el – ekkor ez számított a kettészakított Berlin keleti főpályaudvarának. Innen indultak vagy haladták a hangzatos nevű vonatok, amelyeket Magyarországon is nosztalgiával emlegetnek sokan: a Balt-Orient, a Hungária, a Pannónia, a Csárdás, a Saxonia, a Neptun, a Progress, a Metropol és még sorolhatnánk hosszan. A pályaudvar a rendszerváltás után kicsit vesztett a népszerűségéből, hiszen a volt NDK belső közlekedése is átrendeződött, ám igazán komoly presztízsveszteséget csak a főpályaudvar 2006-os átadásához kapcsolódó átszervezések nyomán ért meg. Ekkortól már csak pár regionális járat maradt az egykor forgalmas állomáson és az éjszakai vonatok nagy része indult innen – igaz, az utasok már jobbára nem itt, hanem a Stadtbahnon vagy a Hauptbhanhofon szálltak fel a járatokra. A DB AG-nak az éjszakai járatok piacáról való kivonulásával azonban még kevesebb vonat maradt itt és sorra mondják fel a bérleti szerződéseiket az üzlethelyiségek bérlői.

Berlin-Lichtenberg pályaudvar épületének belseje – a vonatokhoz az alsó szintről juthatunk el, az S-Bahn múzeuma pedig a McDonald's éttermének helyére, egészen pontosan az emeleti részre költözhet majd (a kép bal szélén látszik)
(fotó: Ralf Roletschek / Wikipedia)

A menetrendváltással megszűnt a DB utascentruma, csak a formailag különálló S-Bahn működtet ügyfélpontot az épületben. A gasztronómiai egységek is távoztak, legutóbb a McDonald's intett búcsút az állomásnak. Az étterem helye azonban jól hasznosulhat, sőt, az új bérlő megjelenésével, kiegészítve az alagsorban működő közlekedési boltot, amelyben a számos közlekedési egyesület kiadványai mellett a GVE Verlag és több más kiadó könyvei is elérhetők, igazi közlekedési pályaudvarrá válik majd Lichtenberg.

Külterületi kiállítás Griebnitzseeben: ezek a jelzők, sínek sem biztos, hogy mostanában kerülhetnek a látogatók elé az új helyszín adottságai miatt, de remélhetőleg el nem felejtik őket

A McDonald's étterem helyére ugyanis az S-Bahn-múzem költözhet be – erősítette meg a DB AG csoportszintű területi megbízottja, Alexander Kaczmarek. A DB AG így támogatja az S-Bahn-múzeumot üzemeltető egyesület törekvését, hogy Potsdamból Berlinbe költözzenek. Egyelőre még a gyakorlati kérdések és a pénzügyek részletes tisztázása hátra van, de jó irányba mutatnak a tárgyalások.

A gazdag kiállítás egy része biztosan nem kerül ismét a közönség elé, de az ígéretek szerint sűrűn változik majd az anyag. Itt a griebnitzseei helyszín beltéri kiállításának egy csekély darabja látható: tömény közlekedéstörténet
(fotók: Halász Péter)

A költözésre mintegy két évtized után került sor. A sok vasútbarát és az IGEB által összeadott gyűjtemény eddig ugyanis az egykori ellenőrzőállomás, Griebnitzsee mellett, az egykori áramátalakító épületében működött. Az évek során folyamatosan bővülő gyűjteményt 1996-ban láthatták először a látogatók és 1997 óta rendszeresen nyitva várja a múzeum az érdeklődőket. A kiállítás legutóbb 2016 decemberében volt nyitva, akkor már biztos volt, hogy a korábbi bérbeadó, a DB Energie felmondta a szerződést az épületre, mivel a földszinten működő, 1928-ban, az S-Bahn villamosításakor telepített és 1961-1991 között használaton kívül maradt áramátalakító felújításához és bővítéséhez szükség van a múzeum helyiségeire is. Emiatt is kezdődött meg a tárgyalássorozat a DB-csoporttal és jutottak viszonylag vállalható kompromisszumra, nyilatkozta a sajtónak Udo Dittfurth, a múzeum vezetője. Hozzátette: Lichtenbergben nem mutathatnak meg mindent, amit eddig, a hely valamivel kisebb lesz, mint korábban. Ám remélik, hogy a 450 négyzetméteres látogatótérben a folyamatosan megújuló, cserélődő kiállítási anyag még több látogatót vonz majd és a megközelítés könnyebb mivolta miatt is sokkal többen akarják majd megnézni az egyébként valóban páratlan gyűjteményt. Azt, hogy mikortól látogatható az új múzeum, egyelőre nem közölték, a jövőben dolgozzák ki a felújítás és a költözés ütemtervét.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.