2017. 12. 09.

Csak egy videó – Viszlát, Metropol!

Sokat írtunk a RegionalBahn oldalán a Metropol nevet viselő éjszakai vonatpárról és annak megszűnéséről. A dolognak komoly szimbolikus jelentősége van, hiszen pár éve még egy vezető beosztású vasutas azt mondta munkatársunknak egy háttérbeszélgetés során: olyan nincs, hogy a Metropol megszűnjön, a vonat egyfajta kabalaállata a vasúttársaságnak. Jelképes kapcsolat valóban, ám alig évtizednyi munka után ismét a múlté le a Budapest és Berlin közötti közvetlen éjszakai vonat. Búcsúzásképpen ezúttal rendhagyó módon nem képet, hanem videót hozunk olvasóinknak.


A Metropol nevet keresgélve a régi menetrendek között arra jutottunk, hogy az első nyoma még az 1971/1972-es menetrendben volt. Ekkor Budapest és Berlin között, közvetlen kocsikkal tovább Rostockba közlekedett a járat. Az évek során volt időszakos és minden nap közlekedő járat, az első virágkora a járatnak nyilvánvalóan az 1980-as évekre tehető, a szocialista tömbön belüli viszonylagos utazási szabadságnak köszönhetően. A rendszerváltás és Németország (újra)egyesítése persze itt is betette a kaput: a járat kizárólag volt NDK-s területeket érintett. Az idegenforgalomban pedig már nem volt olyan vonzó Rostock, Warnemünde vagy éppen valamely északi tengeri pihenőhely, ahogy a városlátogatások súlypontja is Lipcséről, Drezdáról áttevődött Bécsbe, Münchenbe... Végül az „első” Metropol az 1997/1998-as menetrendi évad végével elbúcsúzott a sínektől – pedig akkor már a hálókocsit és az ülőhelyes kocsikat a MÁV akkor korszerű német és spanyol járműveiből állították ki.
A berlini éjszakai vonat persze nem veszett el: következett majd' egy fél évtized, amíg Budapestről Berlin Bécsen, Jénán és Lipcsén keresztül volt elérhető a sajnos azóta már elfeledett Donau-Spree-Kurier (ellenirányban: Spree-Donau-Kurier) EN fedélzetén. A járat a korábban Bécs és Berlin közötti járat meghosszabbítása volt, mivel az igények természetesen megmaradtak a Budapest és Berlin közötti kapcsolatra, függetlenül attól, hogy a repülőtársaságok szépen lassan kezdték elszipkázni az utasokat – bár ekkor, az 1998/1999-es menetrendi időszakban a fapadosok a kanyarban sem voltak még. A 2001/2002-es menetrendi évadban azonban az EN 228/EN 229-es páros útvonala ismét Bécsig rövidült, mindösszesen csak közvetlen kocsi maradt Budapest és Berlin között. Ez egy darabig még megmaradt...
Időközben volt néhány év, amíg Prágán át Németországba éjszaka legfeljebb csak a Budapest és Drezda közötti hálókocsival lehetett, ez a 2006/2007-es menetrendi évaddal búcsúzott el – következett néhány év, mikor prágai átszállással lehetett eljutni Németország felé ezen az útvonalon, a budapesti vonatrész ugyanis a Galileo Galilei nevét viselő vonattal a festői Františkovy Lázně állomására járt.
A vasutasok fejében a Tungsram-izzó végül elkezdett világítani és a ČD-vel és az ÖBB-vel összefogva elindulhatott a 2008/2009-es menetrendi évadban az új Metropol EN. A vonat Budapestről és Bécsből egy-egy egyforma és egymásba forduló kocsicsoporttal jutott el Berlinbe, kiegészítve azzal, hogy Bécs és Berlin között Jena felé megszűnt az autószállítás, de itt még tartotta magát egy évig a biznisz: emiatt a vonat Berlinben nem a már megszokottá vált észak-déli alagútban, hanem a Berliner Außenringen és a Stadtbahnon át érte el Berlin-Wannsee állomást, ahol az autórakodás folyt. Ekkoriban nem volt kötelező még a vészfékáthidaló a vonaton, így kivételes esetben a cseh fél az általa kiállított kényelmes és korszerű WLABmee823-as vagy WLABmz826-os hálókocsit bizony a jó öreg görlitzi WLAB822-esekkel pótolta be. A következő évben viszont már bekerült a vonat az alagútba, így maradt a két korszerű típus a hálókocsival utazóknak – az ülőhelyes kocsit a MÁV-START egy DWA-kocsija képviselte, fekvőhelyesként pedig egy CAF-kusett jutott a vonatrészekbe. Később a kocsihiány miatt itt bukkantak fel a Wagon Slovakiától bérelt egykori német fekvőhelyes kocsik, amik a mai napig megmaradtak a járatban. Pár éve pedig a ČD már garantálja a Comfort Line hálókocsikat és a deluxe-fülkéket is, így a hálókocsi mindig egy WLABmz826-os lett.


Mostani felvételünk egészen pontosan 2010. július 30-án kszült a Keletiből induló EN 476-osról. A vonatban elől a prágai stokk fut, elől ismeretlen okok miatt egy cseh WLAB822-essel – forda szerint ha itt lenne is kocsi, az egy CFR-es háló lenne. Utána következik sorban a krakkói vonatrész, majd a moszkvai közvetlen kocsik, egy orosz és egy fehérorosz hálókocsi képében; ezt a varsói rész követi, majd a sort a berlini vonatrész három kocsija zárja.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.