2018. 12. 03.

Vonatbemutató hétvége

Az elmúlt hétvégét végighaknizta az Abellio, hogy minden fontosabb állomáson bemutathassa a menetrendváltással induló  Dieselnetz Sachsen-Anhalt szolgáltatásait.






A menetrend- és egyben üzemeltetőváltás előtti utolsó hétvégén kitett magáért a holland államvasút, az NS érdekeltségébe tartozó német magánvasút, az Abellio Rail. A még 2016-ban elnyert szolgáltatási szerződés keretében 14 éven át végezheti majd az utasszállítást 54 új Alstom LINT 54 típusú dízelmotorvonattal 16 vonalon évente 9 millió vonatkilométer erejéig. A megmosolyogtató rövidítésű Nahverkehrsservice Sachsen-Anhalt (NASA), mint megrendelő is részt vett az eseményeken.

Az új szerelvényeken próbautazni is lehetett, hiszen a hálózat halberstadti központú maradt és itt tartották a legnagyobb eseményt is. Erre az eseményre a hálózat főbb állomásairól (Goslar, Wolfsburg, Magdeburg, Dessau és Erfurt) a díjmentes különvonatokkal is eljuthattak az érdeklődők.

Thomas Webel, tartományi közlekedési miniszter; Carmen Maria Parrino, az Abellio üzletvezetője; Fritz Rössig, a Regionalverband Großraum Braunschweig közlekedési igazgatója; Cornelia Bischleb, az NVS megrendelési igazgatója és Rüdiger Malter a NASA vezetője egy-egy modellel lett gazdagabb.

Wolfsburgban egy 3D-nyomtatóval helyben készült vonatmodellt adtak át a polgármesternek, amit a három órás rendezvényen készítettek el az érdeklődők szeme láttára. A szokásos tájékoztató kiadványok és a szóbeli információ-csere lehetősége minden látogató számára adott volt.

Wolfsburgban Falko Mohrs (képviselő a Bundestagban), Klaus Mohrs (Wolfsburg polgármestere), Rüdiger MAlter (NASA), Carmen Maria Parrino (Abellio Rail Mitteldeutschland) és Detlef Tanke (Regionalverband Großraum Braunschweig) álltak sorfalat egy LINT előtt.
(fotók: Abellio Rail)

Az új járműveken a ma már általános díjmentes WLAN és az utasinformációs kijelzők garmadája mellett jegyautomata is kerül minden egységre. A flotta fenntartását a halberstadti székhelyű VIS GmbH látja majd el.

A terület egy részén 2005 óta a Transdev (korábban Veolia) szolgáltatott még első generációs LINT-ekkel, a szerződésük viszont lejárt. Az utasok szempontjából a legnagyobb változás a járművek beszürkülése lesz.

A Transdev-csoport kék-fehér LINT-jei helyett ezüstszürke LINT-ek érkeznek.
Pordán László idén nyári fényképén még a korábbi üzemeltető motorvonata látható.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.