2019. 01. 25.

Hétvégi gyors – 2019. január 19-25.

Berlinben „optimalizálnák” az M1-es villamos menetrendjét. Darmstadtban sem javulnak meg a villamosok maguktól. Tokióban reggelivel próbálják az utasokat leszoktatni a csúcsidei metrókról. Kedvezően alakultak a MÁV-START utasszámai 2018-ban az elővárosi vonalakon. Hírösszefoglalónk.


Ritkítanák az M1-est


Berlin | Németország – A berlini Pankow kerület vezetése tiltakozik a BVG tervei szerint, ami szerint a városrész közlekedésben fontos szerepet játszó M1-es villamost ritkítani szeretnék. A két ágra oszló járat közös követése a tervek szerint 7,5 perces lenne a jövőben – a mostani 5 perc helyett. A tervek szerint az 5 perces követést a BVG csak Pankow vasútállomása (az U2-es metró végállomása) és a belvárosi végpont között biztosítanák, kifelé, a vonal két ágán ritkábban járnának a villamosok, 12-13 percenként követnék egymást a mostani 10 helyett. A BVG szerint a lépés nem jelent érdemi hátralépést az utasoknak, cserében viszont a zavarérzékeny, számos egyvágányú szakasszal tarkított külső részen a villamosközlekedés optimálisabban szervezhetővé válik – írja a fővárosi napilap, a Der Tagesspiegel.

Az M1-es villamos északi végállomásán, Rosenthal Nordon áll a felszállóhelyre egy Bombardier Flexity – a BVG az optimálisabb forgalomszervezés miatt ritkábban küldené erre is a villamosokat
(fotó: Halász Péter)


Személyzethiány miatt nem közlekedik


Darmstadt | Németország – A HEAG mobilot is utolérte az utóbbi idők réme, a személyzethiány. Darmstadtban jelenleg nem a járművezetők, hanem a karbantartók számával vannak problémák, ezért január 22-től kénytelenek szüneteltetni az 1-es jelzésű Eberstadt Frankenstein–Hauptbahnhof vonalat 5:30 és 19:30 között. A déli városrészek felől érező utasoknak a 6-os zónázó és a 7-es hagyományos villamosvonalat ajánlják, viszont a Rhein-/Neckarstraße megállónál a kereszteződés másik oldalára átsétálva elérhetőek a pályaudvarhoz közlekedő 2-es és 5-ös villamosok valamint az F és H jelzésű buszjáratok. Saját bevallásuk szerint a városban megtalálható más cégekkel (például a plexit 87. éve gyártó Evonik) nehezen tudják felvenni a versenyt, mert azok magasabb béreket tudnak fizetni. Az április 15-én kezdődő húsvéti szünettől kezdődően szeretnék újra egész nap közlekedtetni a vonalat.


Korábbi utazásért cserében reggelit


Tokió | Japán – A japán főváros metróhálózatának zsúfoltsága közmondásos, a gyömöszölőemberekről még a laikusok is hallottak. Nos, a helyi metróvállalat a 2020-as olimpiára készülve próbálnak tenni valamit az áldatlan állapotok ellen. A Railway Gazette híre szerint január 21-től új módon próbálják a Tozai vonalon a csúcsidei ingázókat a 7-8 óra közötti időszaktól elszoktatni: a kétehetes tesztidőszak mind a 10 napján az állomások szerint meghatározott indulási idők (7:50 előtt) előtt metróra szállók reggelit kapnak a partner tésztakifőzde üzleteiben. A végső kedvezmény mértéke a regisztráló utasok számától függ - 2000 utasnál tempura, 2500-nál tésztaleves, 3000-től pedig mindkettő jár a résztvevőknek. Eközben egyébként a tokiói önkormányzat is próbálkozik a zsúfoltság kezelésével: nagyjából 1000 munkaadó vesz részt abban a programban, melynek keretében támogatják a szokványostól korábbi vagy későbbi munkakezdést, vagy éppen a távmunkát.


Növekvő elővárosi utasszámok a MÁV-START vonatain


Budapest | Magyarország – A MÁV-START ehavi termelési jelentése örvendetes utasszámnövekedésről számol be az elővárosi vonalak egy részén. 2018-ban az előző évhez képest 18%-os volt a fizető utasok számának növekedése Budapest és Tatabánya között, valamint a székesfehérvári vonalon, 17%-ot ért el az esztergomi vonal, míg a dobogó harmadik fokára Kunszentmiklós-Tass állhatott fel, 15%-os növekedéssel. Utóbbi azért is érdekes, mert itt mindössze annyit történt, hogy parasztinga (klasszik Bhv) és Dögkeselyű (fecske-Bhv) helyett egyre több vonatszámban járt FLIRT vagy éppen BDVmot - a jelek szerint a (minőségi szempontból kiéheztetett?) utazóközönség már azt is meghálálja, ha rendes járművet kap és nem is feltétlenül szükséges csilliárdokat ölni a pályába. Persze a kettő normális esetben együtt jár, ezt példázza a fehérvári és az esztergomi vonal esete. Az érem másik oldala persze az, hogy éppen ez a két vonal az, amely évekig tartó vágányzárak negatív hatásaiból jön kifelé, így könnyen lehet, hogy egyszerűen visszataláltak a vágányzári menetrend idején apránként elszokott utasok. Akárhogy is van, a modal split szempontjából mindenképpen előnyös fejlemény, hogy növekszik a vasutat választó elővárosi utasok aránya. Külön örvendetes, hogy a teljesárú és dolgozói bérletek eladása nőtt, ami azt sejteti, hogy a vasúttársaság lassan képes ténylegesen fizető, minőségre is valószínűleg érzékenyebb utasok megszólítására.
Az elővárosi vonalakkal példálózó kommunikációs offenzívából mindig hiányoljuk a távolsági aspektust, most ide is jutott azért egy kis figyelem és jó hír. Az aktuális győzelmi jelentés toplistát kínál távolsági vonalakból is - papírforma szerint 100-1-80 a három nyerőszám, azaz a Debrecen-Nyíregyháza, a Győr és Miskolc nevekkel fémjelzett távolsági vonalakon bonyolódik a legnagyobb utasforgalom. A listának némi pikantériát ad az a tény, hogy éppen másfél hét múlva indul a sok szempontból vitatott pótlási megoldásokkal operáló vágányzár Pécel és Aszód között, mely 10 hónapig buszra kényszeríti (sok esetben feleslegesen körülményes módon) a No. 3. távolsági vonal utasait. Sőt, a mindenkori No. 1. távolsági fővonalat, a záhonyit is elég rendesen lábon lövik a kör-IC vonatok vágányzári menetrendi időszakban lassan már gerincvelői reflexnek mondható nyíregyházi elvágásával. (A szomszdéblog a minap elmagyarázta, mi is a baj ezzel.) Érdekes adat még, hogy 2018-ban már minden 5. utas önkiszolgáló csatornákon (automata, internet, Vonatinfo) keresztül váltotta meg vonatjegyét.


Összeállította: Adorján Péter, Magyarics Zoltán, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.