2019. 09. 01.

Újra gördülnek a kocsmák

A nyári „pilotprojekt” után szépen csendben ismét bevezeti az amúgy igencsak hiányolt étkezőkocsi-szolgáltatást a MÁV-START számos nemzetközi viszonylaton. A tanítási időszak elején folyamatosan jelennek meg a „gördülő kocsmák” egyes bécsi és erdélyi vonatokban a tervek szerint – a kínálat pedig kissé át is alakult a nyárhoz képest.




A nyári időszak végével nem tűnnek el végleg az étkezőkocsik a MÁV-START kínálatából. Bár eddig még nem nagyon kommunikálta az ügyet a vasúttársaság, pláne nem akkora felhajtással, mint azt a nyár elején tették a balatoni forgalomba való bevezetéskor, de mindenképpen üdvözlendő és komoly hiánypótló lépésre szánta el magát a vasúttársaság. Nem tudjuk még, hogy a nyári visszajelzések mennyire lendítettek ezeken a kérdéseken, mindenesetre az biztos, hogy szeptembertől az eddigi két, hamburgi és varsói étkezőkocsi-járat mellé újabbak csatlakoznak.
Az ütemterv szerint szeptember 1-jétől a Budapest–Bécs között közlekedő Lehár és Semmelweis EC-kben, illetve a Bécs és Záhony között közlekedő Hortobágy EC-ben jelenik meg étkezőkocsi.
Erdély felé újdonság lesz a Corona stokkjában debütáló Budapest–Brassó viszonylatú étkezőkocsi, amelynek különlegessége, hogy éjszaka is várja majd az utasokat. Ez a járat szeptember 5-éről 6-ára virradó éjjel Brassó felé; ellenkező irányban következő este debütál.

Ugyan a vonat már nem megy Belgrádig és Avalának sem hívják, de a helyette közlekedő Semmelweis EC-ben 2017-es kivonásuk után ismét találkozhatunk MÁV-os étkezőkocsival
(fotó: Berky Dénes)

Szeptember 29-étől újabb átlós viszonylaton, a Bécs és Kolozsvár között közlekedő Trassilvania EC-ben és a Dacia Budapest–Bécs közötti stokkjában is lesz étkezőkocsi.
A MÁV-START ígérete szerint a balatoni forgalomban bevezetett és kedvelt ételek, a hotdog, a melegített készételek és a START Burger is helyet kap majd az étlapon, de emellett magyaros ízvilágú, viszonylag egyszerűen elkészíthető fogásokkal is várják majd az utasokat. A MÁV-START honlapjára egyelőre a bécsi étlap került fel: itt érdekességként megemlíthető a feltörekvő Polcz készételeinek bemutatkozása is.
Az árakat elnézve a bécsi étlap nem tűnik nagyon túlárazottnak – sokakat ez tartott vissza korábban az étkezőkocsik kipróbálásától. Egy stabil vendéglátóhelyen sem térnek el markánsan az árak és a vasúttársaság legalább őszinte és jelzi, hogy instant leves, illetve melegített készétel kerül elénk – ellentétben sok vendéglátóhellyel. Az italkínálat kapcsán le a kalappal: csapolt sört eddig csak a cseh JLV kínált, ebbe a sorba most a MÁV-START is beáll: igaz, nem Budweiserrel, de Sopronival teszik mindezt. Amúgy dobozos sör is elérhető lesz a Soproni kínálatából; aki borozna, az pedig háromféle italból választhat, az árak itt sem rugaszkodtak el a vendéglátóiparban megszokott átlagtól. Az étlap – e sorok megjelenésekor egyelőre csak a bécsi irány étlapja – ide kattintva böngészhető.
Az étkezőkocsikat a MÁV Nosztalgia Kft. üzemelteti a MÁV-START megbízásából. A lépés nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a MÁV Nosztalgia első embere az a Schvéd Norbert, aki korábban a MÁV-START kötelékében a területért felelős vezetőként próbálta megújítani az étkezőkocsik kínálatát, ám ez a szolgáltatás végül az egyik értelmetlen Csépke-féle fűnyírás áldozata lett néhány csekély kivételtől eltekintve. Tekintve, hogy szerkesztőségünk a jó minőségű fedélzeti catering elkötelezett és önzetlen támogatója, bízunk benne, hogy az étkezőkocsik újraindítása sikeres és valóban meggyőző eredményeket szolgáltató lesz.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.