2024. 05. 25.

Hétvégi gyors – 2024. május 12-25.

Mégis helyi terméket vesz a RegioJet. Basel körül bővít az SBB. Vonatokat venne a DB. Izraelnek építhet villamost az Alstom. Kapacitást bővíthet Karlsruhe. Már Ausztriában van a ServiceJet.


Megőrizné a pozícióját a DB


München | Németország – A nyilvánosságra hozott közbeszerzési értesítők alapján az INA és a MAN nevű koncessziók elnyerésével kacérkodik a DB Regio. Bajorország részére 15 nagysebességű, 696 ülőhelyes járműegység, illetve 15 nagy- és 20 kiskapacitású hagyományos motorvonat tárgyalásos megvásárlására várja a gyártókat az állami vasútvállalat. Türingia felé 18-22 motorvonat lenne a fix rendelés és 18 továbbira kötnének opciót a leggazdaságosabb ajánlatot benyújtóval, ahol 160 ülöhely a mértékadó kapacitás. Az eredményekre valószínűleg év végéig kell majd várni, illetve a koncesszió odaítélésével válnak majd érvényessé az esetleges szerződések.


Opciós FLIRT némi különlegességgel


Basel | Svájc – Az SBB hatalmas FLIRT-rendelésének opcióját kihasználva újabb motorvonatokat vásárolt. Ezúttal Basel elővárosi hálózatára szánt darabokat hívtak le, melyeknek különlegessége lesz a francia engedélyek megléte, ami ahhoz szükséges, hogy 2030-tól 30 perces ütemet vezethessenek be a legtöbb vonalon. A 33 motorvonat 146 ülőhelyet és 2 kerekesszékes felületet kap, illetve az akadálymentesítési elvárásoknak is megfelel majd.

Basel SBB állomás sok szempontból különleges, de az országhatárokat átlépő regionális vonat nem jellemző rá
(fotó: Adorján Péter)


Bemutatkozott az eddigi legkülönlegesebb FLIRT


St. Pölten | Ausztria – A St. Pöltenben tartott hivatalos eseményen a ServiceJet nevet kapott alagúti mentőszerelvény begördült a képzési központba és hamarosan megkezdi a forgalomba álláshoz szükséges próbafutásokat. Célként jelölték meg, hogy Németország területén is kell rendelkezzen engedélyekkel, bár először a decemberben átadásra kerülő Koralmbahn lesz az állomáshelye.

Peter Spuhler, a Stadler Rail AG elnöke és Johann Pluy, az ÖBB-Infrastruktur AG vezérigazgatója az osztrák hálózat biztonságát szavatolni hivatott első mentővonat előtt
(fotó: Stadler)


Beszállítót cseréltek


Ustí nad Labem | Csehország – Megváltoztatta korábbi terveit a RegioJet és mégsem a lengyel PESA, hanem a cseh Škoda járműveivel üzemelteti majd a nemrégiben elnyert Elektrická páteř nevű hálózatot. A darabszám nem változott, továbbra is 23 jármű kell az üzemvitelhez, az érték pedig 3,5 milliárd korona [~142 millió euró]. Az új felosztás 15 kétrészes, 53 méter hosszú és 142 ülőhelyes és 8 háromrészes, 80 méter hosszú és 228 ülőhelyes járműveket jelent. Mellékhelyiségből legalább egy univerzális, a háromrészesekben egy további szekrény méretű is lesz. Az utaskomfortról a klíma, hagyományos és USB-konnektorok és WIFI, a biztonságról pedig az ETCS gondoskodik majd.

A kerületi megrendelő színeibe öltöztetett RegioPanter 2026-tól érkezik
(grafika: Škoda / RegioJet)


Izraeli vasútvillamos


Haifa–Názáret | Izrael – Városi jellegű járműveket szállíthat az Alstom Izraelbe, ezúttal egy városközi könnyűvasúti vonalra. A Haifa kikötője és Názáret belvárosa közöti 41 kilométer hosszú vonalra 54 Citadis villamos érkezik majd, aminek az értéke 700 millió euró, emellé 21 éves karbantartási szerződés is tartozik 140 millióért. A vonalon 20 megállót építenek ki és napi 120 ezer utasra számítanak.

Ahogy az ország más hálózatain is megszokott, párosával közlekednek majd a szerelvények
(grafika: Alstom)


Pénz állt a házhoz


Karlsruhe | Németország – A járműflotta folyamatban lévő megújításához szükséges tartományi támogatásról szóló csekket nyújtotta át Winfried Hermann, Baden-Württemberg közlekedési minisztere a VBK számára A 101 millió euró értékű hozzájárulással a 73 új Stadtbahn értékének 30-40 százalékát tudják fedezni. Prof. Dr. Alexander Pischon, a VBK ügyvezető-igazgatója elmondta, hogy az új járművekkel nem csak a régieket cserélik le, hanem kapacitást is növelnek, amit utasok milliói látnak majd. Christian Höglmeier, a VBK ügyvezetője megjegyezte, hogy a városi és regionális kapcsolatokat magasabb színvonalon biztosíthatják a jövőben.

A VBK vezetése fogja közre a tartományi minisztert a támogatás átadásán
(fotó: fotó: © Christian Ernst / VBK)

Összeállította: Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.