2012. 01. 06.

Nem „élőznek”

Egyelőre nincs szó arról, hogy Hamburgban, illetve a helyi közlekedési szövetség, a HVV területén bevezetnék az elektronikus utastájékoztatás valós idejű funkcióját. Így hát az internetes keresőrendszerből nem tudják még mindig az utasok, hogy mikor jön ténylegesen a busz vagy az S-Bahn – pedig ígéret már két éve van rá.


Két esztendeje, 2010-ben már a CDU-Bündnis '90/Die Grüne koalció megígérte a városi szenátusban: bevezetik az „élő” közlekedési információkat tartalmazó szolgáltatást. A tömegközlekedésben már számos helyen sikerrel és hosszú évek óta működő szolgáltatás azonban egyelőre még a hamburgiak számára elérhetetlen maradt.
A különböző üzemeltetők saját rendszereinek inkompatibilitását hozzák fel mentségül, amiért még nincs egységes késésinformáció Hamburgban. Így a Hochbahn is csak a saját járataira vonatkozó információt ad a megállókban

Giesela Becker, a HVV szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott: kapcsolatban vannak a DB üzemeltette S-Bahnnal, a Hochbahnnal és a csak buszokat működtető Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein AG és Pinneberger Verkehrsgesellschaft mbH nevű társaságokkal, valamint más közlekedési cégekkel, akiknek már van tapasztalat a real-time, „élő” utastájékoztatás tekintetében.
Fontos lenne az egységes utastájékoztatás, de egyelőre nem tudni, mikor lesz ilyen a Hanza-városban

A két évvel ezelőtti tervek szerint az HVV hozná létre azt az egységes felületet, ahol a közlekedési szövetségben részes valamennyi társaság valamennyi járatának adatai lekérhetők lennének. De nem csak az internetre kerülnének fel ezek az adatok, hanem a csomóponti kijelzőkön is használnák őket. Ennek azonban előfeltétele, hogy a különböző társaságok különféle rendszereiből egységes adathalmazt tudjanak összeállítani. Hogy ez mikor valósulhat meg, azt egyelőre nem tudni, a kérdésre a választ diszkréten elkerüli a HVV.
A DB AG külön utakon jár: a saját menetrendi keresőjében már az S-Bahn-vonatokról is tudjuk, hogy mennyit késnek
(fotók: Halász Péter)

Az „élő” utastájékoztatás kérdése most azért merült fel ismételten, mert az S-Bahn Hamburg a gyorsvasúti szerelvények menetrendszerűségéről szóló információkat elérhetővé tette a DB AG saját menetrendi keresőjében.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.