2013. 02. 22.

A kormány jóváhagyta a motorvonatok beszerzésének támogatását

A kormány jóváhagyta a MÁV-START és a GYSEV részére a villamos motorvonatok beszerzésének támogatását és kiemelt projektként kezelését.

A kormányhatározat mellékletében szerepel, hogy a beszerzések 100 százalékos támogatást kapnak, a 42 darab elővárosi motorvonatra 75,437 milliárd forint, a 6 darab regionális motorvonatra 10,777 milliárd forint nettó támogatási összeget hagytak jóvá.
A 42 elővárosi villamos motorvonat a MÁV-START Zrt. tulajdonába kerül és a MÁV Zrt. üzemeltetésében lévő vasútvonalakon közlekedik majd.
A 6 regionális villamos motorvonat a GYSEV Zrt. tulajdonába kerül, és az üzemeltetésében lévő villamosított vasútvonalakon jár majd.
Ezen kívül a GYSEV a KÖZOP-ban 220 millió forintot fordíthat Sopron és Szombathely vasútállomásokon a kormányablakok kialakítására.
A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. tavaly novemberben közös ajánlatkérőként indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére.
Az ajánlattételi szakaszban határidőre a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot a tenderdokumentációt megvásárló nyolc érdeklődő közül.
A tenderkiírás szerint a motorvonatok szállítási végső határideje 2015. szeptember 30.

MTI

7 megjegyzés:

 1. milyen kormányablakokra gondolnak?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kormányzati ügyfélszolgálatokat akarnak a nagyobb csomópontokon.

   Törlés
 2. Olyan az államigazgatásra nyíló ún. "ablakokra", ahol csomó hivatalos ügyet lehet lesz intézni. Ha jól mondom, amolyan felturbózott okmányiroda? Alapvetően jó ötlet, ami segít az állomásnak, visszaszerezni rangját a város életében. Azt már kevésbé támogatom, hogy legtöbb nagyállomáson a volt Resti helyén akarják ezt a lehetőséget kialakítani, ahelyett, hogy újra nyílna az étterem. Pedig a kulturált vendéglátás ugyanúgy hozzátartozna az állomáshoz, ahelyett, hogy elviselhető díjon kiadnák a visszavételezett Restiket, most végleg megszüntetik?
  Ráadásul mi kerül 220 millióba? Bennem azt a reakciót vált ki, hogy egy kormányablak ne héjázzon bankfiókra, legyen inkább fapadosabb és a pénz nagyobb részét néhány lepusztult megálló rendbetételére fordíthassa a GYSEV az átvett vonalakon.

  VálaszTörlés
 3. A Kormányablak egy eredetileg brit intézmény, amelynek lényege, hogy minden közigazgatási ügyet lehet ott kezdeményezni. Természetesen nem ők járnak el, de ha vállalkozói engedély kell beadod a kérvényt, ők elküldik a papírokat az illetékes NAV-nak, az vissza az ablaknak, te meg mehetsz átvenni. Vagyis nem kell bejárni a megyeszékhelyre ügyeket intézni. Ma 29 ilyen van. Elvileg minden járásban lenne egy ilyen, de a legtöbb helyen állítólag az okmányirodának egy ablaka lesz a "kormányablak". A MÁV-os koncepció lényege az, hogy a megyeszékhelyeken a kormányablak a vasútállomáson lenne. Hogy mi kerül rajta 220 millióba nem tudom, mert az említett két helyen nem is olyan lelakott, mint pl. Kaposváron, akkor ott mennyibe fog kerülni a kialakítás?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Saját tapasztalatom még 2012 januárjából az, hogy a Kormányablak semmire sem jó, gyk. nem lehet érdemben ügyet intézni, ellenben a másik oldalán kiválóan lehet körmöt reszelni. Azóta remélem változott a helyzet.

   Így vagy úgy, bizarr felvetés a vasútállomásokon elhelyezett Kormányablak, de végül is a semminél az is jobb, ha legalább kísérleteznek. Mindenesetre érdekes helyzet lesz, hogy ügyintézni már lehet az állomáson, csak még annyit nem sikerült megoldani, hogy a nevezett állomásokon legyenek például jegyautomaták - ami inkább része egy vasútállomásnak, és célszerű is.

   Törlés
 4. Talán már megvolt a tender eredményhirdetése is???

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyelőre még nincs ilyen információnk.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.