2013. 04. 04.

Újabb emeletesek

Tizenkét TWINDEXX motorvonatot hívott le a Bombardierrel megkötött keretszerződésből a DB Regio. A német vasút a Main-Spessart térségben veti be a vonatokat.


Összesen 113 millió euró értékben rendelt tizenkét új motorvonatot a Bombardiertől a DB AG. A szerelvények beszerzésére egy, még 2008 decemberében kötött keretszerződés biztosít lehetőséget, amely összesen 290, távolsági és regionális forgalmú jármű beszerzését teszi lehetővé.
A mostani rendelés keretében négy kocsis vonatokra adta le az igényét a német vasút. A két motor- és két betétkocsiból álló emeletes vonatok várhatóan 2015 második felében állnak forgalomba.
A most beszerzendő vonatok mindegyik kocsijában lesz egy többcélú tér, ahol kerékpárszállításra is lehetőség nyílik – a vonaton összesen 48 kerékpárhely lesz. Az egyik kocsiban a mozgáskorlátozottak is kényelmesen utazhatnak, megfelelő mellékhelyiség is rendelkezésükre áll. E kocsi emeletén kerül kialakításra az elsőosztályú rész is, ahol 2+1-es osztásban rendezik le a kényelmes, bőrborítású üléseket. Az 1. osztályon olvasólámpa is jár az utasoknak. Mindkét kocsiosztály jellemzője, hogy az utasok számára konnektorok állnak rendelkezésre, hogy a különféle elektromos berendezéseket használhassák. Az utasok biztonságáról zártláncú kamerarendszer gondoskodik, az utastájékoztatást korszerű elemekből építik fel.
A DB AG korábban már Schleswig-Holstein és Brandenburg, valamint Mecklenburg-Vorpommern számára is rendelt ilyen vonatokat, amelyek legkorábban 2014-ben állhatnak forgalomba.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.