2013. 10. 14.

A fúrópajzs előre láthatólag késik

Legalább két hétre leáll a berlini U5-ös metró hosszabbításának építése az Alexanderplatz és a Brandenburger Tor között. Az ok: alaposabban meg kell vizsgálni az altalajt, mielőtt a Spree alatt átkel a fúrópajzs.





Legalább két hétig áll az U5-ös metró építkezése az Unter den Linden térségében. A tervek szerint 2019-re elkészülő Alexanderplatz–Brandenburger Tor szakasz mélyvezetésű lesz és fúrópajzs segítségével építik. Az S-788 számú gépezet, amelyik a „Bärlinde” nevet viseli egyelőre megállt a Spree előtt.
A BVG közlése szerint a 700 tonnás masina egy betonfallal biztosított pozícióban marad a majdani Museumsinsel állomás előtt. A társaság közlése szerint a Spree, illetve a Spreekanal alatti átkeléshez alaposabb földtani vizsgálatok szükségesek, ezeket végzik el a mostani napokban. A kényszerpihenő legalább két hetes lesz, a továbbindulás időpontját még nem tudja megmondani a BVG.

Az Alexanderplatz 2019-ig végállomásig marad a Hönow felől érkező szerelvények számára
(fotó: Halász Péter)

Szakértők úgy becsülik: legalább kettő, legfeljebb nyolc hetes lesz a szünet – az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fúrópajzs különféle okok miatt már augusztusban leállt. Mindez azonban nem veszélyezteti az átadást – jelentette ki a BVG szóvivője, Petra Reetz. A jelenleg érvényes tervek szerint az első alagútnak a Rotes Rathaus és a Brandenburger Tor közötti 1600 méteren 2014 első negyedévére kell készen lennie – ebből egyelőre 236 méter készült el. Ha ezzel végeznek, akkor következik majd a második vonalalagút kifúrása.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.