2014. 03. 27.

Új aluljáró Kelenföldön

Az M4-es metró megnyitása nem csak a városi közlekedésben, hanem a vasúti közlekedésben is hoz újdonságokat. Például új aluljáró nyílik meg az utasok előtt Kelenföldön, ami talán nem meglepő módon a metróhoz kapcsolódik.


A fővárosba érkező utasokat elrettentő kelenföldi aluljáró hamarosan a múlté: március 28-án, pénteken az M4-es metró átadásával megnyílik a metróval közvetlen kapcsolatot teremtő aluljáró Kelenföldön. A MÁV közleménye szerint az új aluljáróban elektronikus vizuális utastájékoztatási rendszert alakítottak ki a vasúttársaság beruházásban. Az utasok eligazításában ezen felül különféle tájékoztatási eszközök (érkező-induló vonatok hirdetményei, vágányszám kiírás, fali menetrendek) és piktogramok is szolgálnak. A vonatokon – új szolgáltatásként – a MÁV-START információt ad utasai számára a kelenföldi és Keleti pályaudvari metró átszállási lehetőségről.

Kifestették az aluljárót, de korszerűsítésnek nyomát nem láttuk

A gyors és megbízható vasúti menetjegyváltást hat korszerű jegykiadó automata is biztosítja, amelyeket az új aluljárórendszerben helyeztek el. A jegykiadó automaták segítségével mindenféle – még IC-pótjegy is – menetjegy váltható. A korszerű automata segítségével az otthon rendelt vasúti jegyeket is kinyomtathatják az utasok – ígéri a MÁV-START. Nem mellesleg itt találkozhatnak az utasok elsőként a BKK új jegyautomatáival is, ám a két rendszer „természetesen” továbbra sem kompatibilis egymással, így a vonatjegyet és a buszjegyet továbbra is két helyen lehet beszerezni.

A lapozós táblák maradtak ott is, ahol már lépcső sincs. A kijelzőket igényesen körbefestették

A MÁV tájékoztatása szerint a RegionalBahn által is bemutatott, azóta kifestett Kelenföld állomáson a régi aluljáró továbbra is használható lesz. Az aluljáró bejáratainál piktogramokkal tájékoztatja az utasokat a vasúttársaság arról, hogy innen az 1-2. vágány és a 7-10. vágány nem érhető illetve arra is felhívják a figyelmet, hogy a régi aluljárónak nincs közvetlen kapcsolata a metrólejáróval. A régi aluljárót – amely egyébként két városrészt is összeköt – most újrafestették és korszerűsítették. Bár a korszerűsítésnek nem igazán láttuk nyomát a létesítményben.

Igazi, európai színvonalú szemetes várja a hulladékot és kifejezetten az arculati standardoknak megfelelő felirat hívja fel az utasok figyelmét, hogy merre van az Etele tér

Igazi retró: a régi, üvegből készült, belülről megvilágítható táblákat leszerelik és megóvják, nem hagyják veszni ezt a kivitelt, amiből már alig-alig van Budapesten
(fotók: Halász Péter)

Az írásunk illusztrációjaként 2014. március 26-án készültek; ám érdemes összevetni őket korábbi írásunk képeivel is.
Az M4-es metró megnyitásához kapcsolódóan a Keleti pályaudvaron péntek reggeltől megnyitja a MÁV az utasforgalom számára azt az aluljárószakaszt, amely a metró felől, illetve az aluljárószintről érkezőknek közvetlenül a vasúti alagsori jegypénztárakhoz biztosítja az eljutást. A pályaudvar aluljárójának megnyitásával egyidejűleg megfelelő eligazító táblák is segítik az utazók tájékozódását.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.