2015. 10. 05.

Szolgálatban maradnak

Úgy néz ki, Potsdam még egy ideig számít némelyik csehszlovák eredetű villamosára, ugyanis több KT4-es pároson lecserélték a célfilmet új, LED-es kijelzőkre. Pedig nem régen még úgy volt, hogy eltűnnek Brandenburg fővárosából a magaspadlós kocsik.


A PotsTram blog fedezte fel a közelmúltban, hogy a Verkehersbetriebe in Potsdam, azaz ViP több KT4-es párosnál is lecserélte a viszonylatszámot és a végállomást jelző célfilmeket. A ViP ezzel egyértelművé tette: még jó ideig számítanak a felújított, modernizált csehszlovák villamosokra, annak ellenére, hogy a közelmúltban még arról volt szó, hogy eltűnnek a kocsik a városból.
Úgy volt, hogy Szegedre is kerülnek villamosok, de a német fél végül elállt a szerződéstől, mert akkor éppen kellettek neki a kocsik, azóta meg a magyarok nem törték össze magukat. Viszont Alexandriába került a közelmúltban néhány kocsi, de a rövidcsuklós villamosokból így is maradt még néhány Potsdamban.

A 148+248-as páros biztosan marad egy ideig Potsdamban. Óvári Péter felvételén még célfilmes állapotban gördül ki a páros a Hauptbahnhof elől

A ViP a közelmúltban az alábbi KT4Dm-párosok kijelzőit cserélte le: 148+248, 149+249, 152+252, 156+256, 157+251, 161+159. Az összeállításoknál érdemes megjegyezni, hogy általában a 100-as csoportú kocsik a „fő” vezetőállással bíró kocsik, míg a 200-asok csak csatolt üzemben közlekednek, második járműként, ezek vezetőállását nem alakították át, csak a legszükségesebb, telephelyi mozgásokhoz kellő funkciók érhetők el belőlük. Általában fix párokról beszélhetünk, de itt is történtek cserék az elmúlt időszakban különböző balesetek miatt is. Sőt, érdekes az is, hogy a 161-es kocsi a 159-essel párban közlekedik és nem 200-as a párja. A mostani felújítás során szinté ncsereberéltek: a korábban már LED-es kijelzőt kapott 151-esből kivették az eszközt, azt a 157-es kocsiba építették be, amely a jövőben a 255-össel párban fog járni.

A 161-es kocsi is célfilm helyett LED-es kijelzőt kapott, így Óvári Péter 2012-es felvétele ma már mindenképpen megismételhetetlen

Ami biztos tehát: a következő néhány évben, nyilván csak másodvonalbeli járműként, de továbbra is találkozhatunk Potsdam utcáin a csehszlovák ipar eme remekeivel.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.