2016. 08. 03.

Egyetemi megálló

Saját metrómegállót kaphat a berlini Freie Univeristät dahlemi campusa. Ám nem új megálló építéséről van szó, hanem decembertől a mostani Thielplatz veszi fel az egyetem nevét, hiszen közel van a felsőoktatási intézményhez. Nem ez az első ilyen jellegű átnevezés, de most egy történelmi állomásnév tűnik majd el.




A mai berlini U3-as metróvonal 1913-as megnyitása óta Thielplatz néven emlegették a megállót, amely egy ideig a vonal végállomása is volt. Érdekesség, hogy valójában a Thielplatz nevű tér nem létezik, a metrómegálló a Löcheinstraße és  Brümmenstraße között, a Thielpark nevű közparknál épült meg.

Thielplatz teret hiába keresünk, legfeljebb Thielpark akad a környéken. Így hát van miért átnevezni a megállót több mint száz év után – véli a BVG
(térkép: OpenStreetMap)

Többek között a megfelelő nevű közterület hiánya is okot adott a BVG-nek arra, hogy belemenjen a Freie Universität régi vágyának teljesítésébe, hogy az egyetemről nevezzék el a metrómegállót. A döntést Berlin-Zehlendorf kerülete is támogatja. Ám a döntés a helyiek között nem aratott osztatlan sikert: a több mint száz éve a nevét változatlanul viselő megállóhelyet ugyanis decembertől nevezné át a BVG, annak ellenére, hogy nem kevés pénzbe kerül majd a hálózati térképek újranyomása, az utastájékoztató rendszer átállítása az új állomásnévre.
A BVG a decemberi menetrendváltással – hiába, Berlinben nem farigcsálják úgy a menetrendeket, mint Budapesten – egy másik állomást is átnevez majd: a Nemzetközi Kertészeti Kiállítás, az Internationale Gartenschau (IGA) 2017-ben az U5-ös vonal Neue Grottkauer Straße állomásának közelében kapott helyet, itt dolgoznak már most is serényen a kertépítők. Az IGA helyszíne miatt decembertől a megállót Kienberg (Gärten der Welt) néven kell keresni a térképeken Kaulsdorf-Nord és a Cottbusser Platz között.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.