2018. 12. 17.

Automatizált tarifameghatározás

Észak-Rajna-Vesztfáliában egy előremutató technológiájú jegyrendszer bevezetésén dolgoznak. 2020-ban már teljes funkcionalitással kell üzemeljen az öntanuló rendszer.






NRW három legnagyobb közlekedésszervezője megállapodott, hogy 2020-ra bevezetik a Check-In/Be-Out (CiBo) logikájú tarifarendszert. A Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), a Nahverkehr Rheinland (NVR) és a Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) közösen teszi majd közzé februárban a pályázati felhívást, hogy 2020-ban már az új rendszer első felhasználói gyűjthessék a tapasztalatot és javíthassák a rendszer működését.

A CiBo-rendszer esetében a járműre felszállva be kell jelentkeznünk a tarifarendszerbe, majd az akár átszállásos utazás végén automatikusan kijelentkeztet az okostelefonra telepített alkalmazás. Gyakorlatilag veszünk egy biankó jegyet, majd az utazás végén rákerül a tarifarendszer által meghatározott díjtermék.

Bár az (((eTicket Deutschland keretrendszer jól működik, mindig lehet egy fokozattal korszerűbb egy rendszer
(fotó: VRR)

Az első időszakban viszont a rendszer megerősítést fog elvárni a felhasználóktól, ha az utazás befejezését érzékeli. Ehhez az információhoz a gyakorlatilag minden okostelefonban megtalálható giroszkóp- és pozícióadatokat felhasználva fér majd hozzá a rendszer és idővel ez a megerősítéses működés leváltható lesz egy automatizmussal. Természetesen a kevésbé bizalmas felhasználók számára megmarad a kézi kijelentkezés lehetősége.

Az új funkciókat a jelenleg elérhető, jegyvásárlásra is alkalmas alkalmazásokba kívánják integrálni, hogy minél több utas használhassa. Martin Hussmann, a VRR sajtósa szerint a legfontosabb cél a jelenleg a tarifarendszert nem vagy hiányosan ismerő potenciális utasok jegyhez jutásának megkönnyítése és ezzel a közösségi közlekedést használók arányának növelése.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.