2019. 03. 08.

Újra bezárt a játékmetró

Berlin legrövidebb metróvonalán a forgalom ismét szünetel – ám most nem építkezés, hanem műszaki hiányosságok, illetve azok megelőzése miatt állt le a forgalom a Kanzler-U-Bahn vonalán.






A BVG minden különösebb bejelentés nélkül leállította a forgalmat a város legrövidebb metróvonalán, az U55-ös viszonylaton. A BVG oldalán található információk szerint március 6-án 11:06-kor adták ki a lezárásról szóló közleményt, amelyben tájékoztatnak, hogy külön pótlást nem szerveznek, hanem a TXL jelzésű gyorsjárattal lehet utazni.

A 2623+2622 összeállítású, F76-os sorozatú ikerkocsi az U55-ös vonalon, a Hauptbahnhof állomáson 2019. február 18-án. A kocsik napi karbantartása megoldott, de a szükséges nagyobb vizsgálatok nem, emiatt pedig fel kellett függeszteni az üzemet a „játékmetró” vonalán
(fotók: Halász Péter)

A közlekedési cég sajtósai megerősítették a leállítás hírét. A hivatalos álláspont szerint a metrókocsik kerekeinek időszakos vizsgálatának elvégzéséhez nincs sem megfelelő technikai berendezés, sem pedig megfelelő hely nem áll rendelkezésre. A vonalon közlekedő járművek kisebb karbantartását a Hauptbahnhof állomás mögötti tárolóban tudják elvégezni, de ez csak kisebb munkákra alkalmas, a napi üzemben keletkező hibák javítására. A nagyobb munkákhoz a kocsikat ki kell emelni az alagútból és el kell vinni valamelyik nagyprofilú kocsiszínbe, a Seestraßéra vagy Britz Südbe. A BVG szerint az U55-ös vonal lezárása a kocsik átvizsgálása miatt néhány napig még zárva lesz, ám pontosabb időpontot nem tudtak megnevezni. A hírek szerint azonban március 15-éig szinte biztos, hogy állni fog a metróforgalom.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.