2022. 07. 19.

Nevesített 100. ICE 4

Folyamatosan szállítja a Siemens a különböző variánsokat az ICE 4-ből és már egy fontos mérföldkövet is sikerült elérni: 100 egység közlekedik a nagysebességű hálózaton. A jubileumi egység nevet is kapott.







Alig hat és fél évvel az első után már a hivatalosan 100. ICE 4 állt forgalomba 2022. július 18-án, ami ezzel már garantáltan a legnépesebb sorozat a német nagysebességű motorvonatok családjában. Az ünnepi egység a 412 081 pályaszámmal és 9481 azonosítóval hivatkozott XXL-ICE lett, avagy egy 13 kocsiból álló szerelvény.

Az ünnepségen felszólalt Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter, aki emlékeztetett, hogy a kormányzat célja a közlekedés környezetbaráttá tétele, aminek egyik hatékony módja a vasút. Ehhez a vasút fejlesztése szükséges, hogy pontosabb, tisztább és komfortosabb lehessen. Malu Dreyer, Rheinland-Pfalz tartomány miniszterelnöke a mobilitási mix gerincének nevezte a vasutat, amit a tartományi vezetés is támogat. Richard Lutz, a DB vezérigazgatója a 10 milliárd euróba kerülő ICE 4-beszerzést joggal a vállalat legnagyobb flottamegújítási programjának nevezte. Roland Busch, a Siemens vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a típus jelentheti a távolsági közlekedés alapját, ezzel többezer németországi munkahelyet biztosítva.

Az ajtókba épített kijelzők is a jubileumi eseményt hirdették

A DB három hetente vesz át egy új darabot a három alverzióban létező típusból. Eddig 50 tizenkétkocsis, 19 hétkocsis és 33 tizenháromkocsis egység állt forgalomba, ami 102 aktív egységet jelent. Gyártás alatt van még 18 hétkocsis és 17 tizenháromkocsis egység, de ezzel párhuzamosan folyik az első ICE 3neo egységek gyártása is.

A 100. ICE 4 a Rheinland-Pfalz nevet kapta Mainz főpályaudvarán, ahol Malu Dreyer és Volker Wissing a Rajnából származó vízzel keresztelte meg az egységet
(fotók: Oliver Lang / Deutsche Bahn AG)

A DB csak a Facebook-oldalán tette közzé a lenti képet, hogy mekkora kapacitást is jelent egy XXL-ICE: 5 belföldi repülő, 15 távolsági busz vagy 230 személyautó kell az egy vonatban helyet foglaló 918 utas elszállításához.


Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.