2013. 01. 21.

Menetrendkönyvet akarnak Berlinben

Lassan már két esztendeje lesz, hogy megjelent az utolsó hivatalos menetrendkönyv a Berlin területén közlekedő tömegközlekedési járatokra vonatkozóan. A VBB vaskos, több mint 1500 oldalas kiadványának megjelenése és érvénybe lépése óta azonban sok változás történt. Igaz, azóta sem lett új repülőtere a városnak és nem is lesz egy darabig. Ezért nem lesz új menetrendkönyv sem?


Már jó ideje szerepel a térképeken a majdani Willy Brandt repülőtér és a hozzá kapcsolódó regionális és gyorsvasúti hálózat – jelezve persze, hogy mindez csak a repülőtér majdani üzembe helyezése után válik aktuálissá. Ez azonban, ahogy mi is beszámoltunk róla már, elég sokat csúszik, az eredeti 2011-es, majd 2012-es, később 2013-as átadás helyett legkorábban csak 2014-ben nézhetjük meg a BER-t.
A legutóbbi menetrendkönyv 2011. május 1-jétől érvényes adatokat tartalmaz. Azóta már sok változás történt Berlinben és Potsdamban

Alighanem a reptér 2012. június 2-i átadásához kapcsolódóan tervezte megjelenteti a Verkehrsverdbund Berlin-Brandenburg a Berlin területén közlekedő tömegközlekedési eszközök menetrendkönyvét is. Sajnos azonban a számításba hiba csúszott, reptér nem lett – de új menetrendkönyv sem. Pedig lassan igencsak időszerű lenne kiadni a legutóbb 6,90 euróért mért, összesen 1536 oldalas kiadványt, hiszen számos változás történt 2011. május 1-je óta: újra közlekedik az S45-ös gyorsvasúti viszonylat, megkeverték a gyorsvasúti viszonylatokat az Ostkreuz átépítése miatt, átszervezték a buszhálózat egy részét és több új üzemeltető jelent meg – új menetrenddel – a regionális vasutakon.
Az utasok jogai mellett kiálló egyesület, az IGEB közlemény szerint azonban nem csak a menetrendet, hanem a BVG térképét, illetve városatlaszát is célszerű lenne újra kiadni, hiszen a tömegközlekedési hálózat változásai így sok emberhez eljuthatnak. Igaz ugyan, hogy az interneten a VBB – közelmúltban megújult – oldalán az egyes viszonylatok menetrendjét naprakészen legeneráltathatjuk a rendszerrel és az is igaz, hogy a BVG térképe is elérhető a cég weblapján, azonban ez nyilvánvalóan nem jut el mindenkihez.
Az IGEB az utasok naprakész tájékoztatását sürgeti és felszólítja a VBB-t és a BVG-t, hogy ne várjanak az új berlini reptér átadására

Az IGEB hangsúlyozta: a BVG és a VBB időszerű lépést tehetne, ha nem halogatná a repülőtér átadásáig az új menetrendkönyv és térkép kiadását, hanem azt mihamarabb megtenné, teljessé téve az utazóközönség tájékoztatását.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.