2015. 02. 09.

Újraszámolták: még drágább az S-Bahn

Nem megy jól a németeknek az „S21” nevet viselő projekek kapcsán. Ezúttal a berlini S21, azaz a Hauptbahnhofot északról elérő S-Bahn-szárnyvonal építése kérdőjeleződött meg, miután kiderült, „kicsivel” többe kerül, mint azt eredetileg számították.


Egy „hangyányival” többe kerül a berlini Hauptbahnhofot észak, a Ringbahn felől elérni szándékozó, Y alakú vonalvezetéssel bíró S-Bahn-szárnyvonal, ami amúgy is jó ideje csúszik. A munkacímen csak S21-ként emlegetett vonal költségvetését eredetileg 227 millió euróra becsülték, ám most utánaszámoltak és némileg magasabb összeg jött ki, nevesül 317 milló euró kellene a projekthez.
A költségvetés eddig úgy nézett ki, hogy a szövetségi kormányzat vállalja át a költségek hatvan százalékát, a maradékot a tartomány, azaz Berlin teszi hozzá. Ám most  egyelőre nincs megállapodás arról, hogy a többletköltségeket mégis kinek kellene állni és milyen mértékben száll be az összegbe a tartomány vagy a szövetségi kormányzat. És ez a kilencven millió euró még közel sem biztos, hogy a vége: a mostani beruházás keretében csak egy átmeneti, ideiglenes végállomás épül a főpályaudvartól északra; a pályaudvar alatti részek egyelőre nem készülnek el, azaz az eredetileg tervezett (vég)állomást még pluszban kell kiépíteni.

Ez lenne az S21-es teljes kiépítettségében, a többi észak-déli vasúti viszonylattal. Vajon mikor lesz belőle bármi is?

A mostani számítások szerint ráadásul a költség-haszon elemzések is arról árulkodnak, hogy a rövidebb menetidő és általában ez a csonka gyorsvasúti kapcsolat nem éri meg a fejlesztést, így könnyen dugába dőlhet a finanszírozási háttér már biztos és meglévő része is, ugyanis a szövetségi kormányzat egyelőre új számításokat és költség-haszon elemzést kér a teljes projektre, mielőtt döntene bármiről is.
Egyre többen vitatják azt is, hogy egyáltalán szükség van-e az S-Bahn-szárnyvonal kiépítésére? A gyorsvasút észak-déli irányban amúgy is átszeli a várost, míg az új vonal jórészt párhuzamos lenne a 2006-ban átadott nagyvasúti alagúttal, amiben viszont nincs megfelelő színvonalú regionális közlekedés – például a Potsdamer Platzon viszonylag kevés helyi vonat áll meg. Ezen kívül a Hauptbahnhof városi közlekedési kapcsolatai is javulnak: december óta jár a villamos az épület előtt – igaz, nyolc évet késett ez a fejlesztés – és 2020-tól a mai U55-ös metró sem egy csonk lesz, hanem összeköttetést kínál a metróhálózat többi részével, amikortól forgalomba helyezik az Alexanderplatz és a Brandenburger Tor között jelenleg még épülő metróalagutakat.
Az infrastruktúra kapcsán pedig kiderült: bár az S-Bahn-állomás egy része szerkezetkészen megvan már, de a födémet felül kell vizsgálni a metróállomástól keletre eső építményben és valószínűleg igen drágán javítani is kell majd azt. Amíg erre sor kerül, addig az Invalidenstraße, a Hauptbahnhoftól északra eső utca alatt alakítanának ki ideiglenes peront a vonatok számára. Ez viszont a tetemes gyaloglási távolság miatt szintén nem használna az új közlekedési kapcsolat hasznosságának.
A mostani vizsgálat egyébként nem kedvez az S21-es vonalon tervezett köztes megállónak sem, amelyet bár a civilek támogatnak, mégis szintén többletköltségeket jelent majd. A Perleberger Brücke munkacímet viselő megállót bár felvették a tervek közé, alighanem ezt is kihúzhatják, ez azonban a térségben épülő új városrész, az Europa-City leendő lakóit is befolyásolja, hiszen ők a pont a leendő jó közlekedési kapcsolatok miatt nem szorulnának rá a gépkocsihasználatra a városon belüli közlekedésben.

Előkészített alagútszáj a metró mellett a Mendelssohn-Bartholdy-Parknál. Vajon itt mikor jön majd S-Bahn?
(fotó: Halász Péter)

Az, hogy valamikor továbbvezessék a vonalat dél felé, a Potsdamer Platz és a Gleisdreieck érintésével, szinte utópia a jelenlegi tervek szerint, mindazok ellenére, hogy a költség-haszon elemzések szerint jó hatással lenne a teljes projektre. Nem mellesleg a vonallal számoltak már máshol is, például a Mendelssohn-Bartholdy-Park metróállomás mellett épült szállodánál kihagyták a „lyukat”, ahol majd a felszínre érhetne az alagút és így az S-Bahn-vonatok is. Egyedül a parkolóház jelenthet gondot a Landwehrkanal partján. Itt azonban a legfelső emeletet elbontanák (amúgy sem használják túl sokan ezt a szintet) és ennek a födémszerkezetére kerülne rá a magasvezetésűvé váló gyorsvasúti pálya. Ám ezek csak tervek és kérdés, hogy megvalósulhatnak-e egyáltalán?

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.