2015. 09. 10.

Szélesebb buszsávot kér a BVG

Egyre több kerékpáros használja a buszsávokat, ez viszont hátráltatja a buszközlekedést, ezért szélesebb buszsávokat szeretne a BVG.


Egyre több kerékpáros veszi igénybe a berlini buszsávokat. Számos helyen valóban szabad is kerekezni a buszsávokban, ám több helyen nem. Ahol megnyitották a kerekezők előtt a buszsávokat, ott is gondokat okoz, mert sokszor nincs helye a gyorsabb buszoknak kikerülni a biciklizőket, hiába tekernek a sáv jobb szélén. A buszok pedig emiatt is késnek, hiszen a normál közúti sávokba kellene besorolni a kerekezők előzéséhez, ami komoly időveszteség.
A BVG azt látja megoldásnak, hogy szélesebb, legalább 4,75 méter széles buszsávokat kell a kerékpárosok számára megnyitott részeken kijelölni, ebben már szűkösen és ami fontos, biztonságosan, de elférnének egymás mellett a kerékpárosok és a buszok. A közelmúltban ugyanis többször volt gond abból is, hogy a buszok elsodorták a túl közel kerülő kerékpárosokat.
Az első ilyen közös busz-kerékpársáv már épül amúgy: kísérleti jelleggel itt 4,75 méter széles lesz a közös sáv a Zoologischer Garten közelében, a Hardenbergstraßén. A jövőben a BVG szeretné, ha ilyen lenne valamennyi megnyitott sáv, így legalább a kerékpárosok nem lassítanák az amúgy is lassú és zsúfolt berlini buszokat.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.