2015. 11. 13.

Máris visszakoznak?

A MÁV-START első embere által javasolt „öncsonkítást” máris visszavonták, de legalábbis erősen visszavettek belőle. Szerkesztőségünk információi szerint több olyan vonat is megmarad, amelyet pár napja még maga Csépke András töröltetett volna a jövő évi menetrendből.




Szerkesztőségünk információi szerint számos esetben visszakozik a MÁV-START és az NFM vezetése a tervezett járatritkás ügyében. A 2015/2016-os menetrend kapcsán, annak életbe lépése előtt kerek egy hónappal még mindig megy a csiki-csuki: melyik vonat marad és melyik kerül ki a menetrendből?

A mostani információk szerint a korábban nyilvánosságra hozott elképzelések közül több mégsem kerül át a gyakorlatba. Információink szerint utasítást kaptak az érintettek arra, hogy a törölni tervezett vonatokat rendeljék meg a vasúti pálya kapacitását elosztó szervezetnél, azok igenis maradni fognak. Nézzük, mi marad meg a mostani állás szerint mégis a menetrendben.

A Dunántúl tekintetében változás, hogy a Balaton déli partján mégis megmarad a Székesfehérvárról 12:50-kor (8514) és Siófokról 12:15-kor (8725) induló személyvonat. A pécsi vonalon mégis megmaradnak a hétvégi mentesítő IC-k, a 1814-es és a 1801-es, ám utóbbi nem IC-ként, csak gyorsvonatként közlekedik majd. A lemondani tervezett személyvonatok közül a Sárbogárdról 10:30-kor induló 8034-es is megmarad, ám tovább fog közlekedni a szerelvény – hogy merre, azt még egy hónappal a menetrend életbe lépése előtt sem tudják, talán Pécs, talán Kaposvár felé. A 8044-es számú vonat cserében nem csak Sárbogárdról, hanem már Pusztaszabolcstól nem közlekedik.

A kelet-magyarországi térségben a 100-as vonalon tervezett korlátozások nem lépnek életbe, azaz a 6292, 6204, 6294-es számú és ellenkező irányban a 6207, 6297, 6205 számú vonatok esetében marad a teljes, Budapest és Záhony közötti útvonalon a szolgáltatás. Ugyancsak visszakoznak a fővasutasok a 80-as vonalra tervezett ritkítás egy részétől, itt az 5200-as és az 5201-es számú gyorsvonatok korlátozását vonták vissza. Békéscsaba felé pedig valamennyi vonat megmarad, itt valamennyi korlátozást visszavonták.

A fentieken kívül minden más, korábban már említett korlátozás szerkesztőségünk információi szerint megmarad továbbra is.

Információink szerint azonban a megrendelő NFM továbbra sem hagyta jóvá a vasúti menetrendet a 2015/2016-os évre. Talán e sorok megjelenéséve egyidőben, egy hónappal a menetrendváltás előtt már közzétehető lesz a jövő évad közlekedési rendje, de erre egyelőre ne vegyen mérget senki. Mi magunk is kíváncsian várjuk a folytatást.

RegionalBahn információk

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.