2022. 03. 17.

Szabad kilátás a metróban

A berlini metrók ablakin sok éve találkozhatunk a Brandenburgi Kapu stilizált rajzával. Annak idején arról volt szó, hogy a fólia, amin a minta a van, a karcolásoktól hivatott védeni az üveget. Ám most elbúcsúzik ettől a motívumtól a BVG.





A berlini metrószerelvényeken utazók vagy örültek vagy éppen pont hogy bosszankodhattak amiatt, hogy az ablakokon nem lehetett rendesen kilátni, mert az összes ilyen felületen fólia volt, a fólián pedig a Brandenburgi Kapu, a város egyik szimbólumának stilizált rajza. Ám most a BVG úgy döntött: elhagyja ezt a grafikát a metróablakokról. A jövőben ugyanis csak sima, átlátszó fóliát alkalmaznak majd a rongálások kivédésére, ugyanis sok utas kifogásolta, hogy főleg a felszíni szakaszokon nem látták a külvilágot rendesen ezektől a grafikáktól.

A Brandenburgi Kapu grafikája sok-sok éve már kísérője a berlini metrózásnak, most azonban az utasok nyomására elbúcsúzhat tőle a BVG

Érdekesség, hogy a BVG eredeti grafikáján hibásan szerepeltek a Brandenburgi Kapu lábai, ezt csak 2016-ban korrigálta a BVG. Ám akkor is csak „felmenő rendszerben” cserélték a fóliákat, a már elkészült anyagokat a hibás grafikával vitték fel a felületekre.
A BVG közölte: első körben a 2022 végén szolgálatba álló új prototípus vonatokon jelenhetnek meg a grafika nélküli fóliák, tehát az átmenet nem lesz rövid, a meglévő vonatokon várhatóan csak akkor lesz változás, amikor valami miatt az üvegtáblákat cserélni kell majd a vonatokon.

Grafikás fóliával díszített utastér egy berlini metrókocsin. Az utasok nagy részét zavarja ez a megoldás.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.