2016. 08. 16.

Münchenben előrelépnek

Münchenben úgy látják, hogy a kor mobilitási kihívásainak elsősorban a tömegközlekedés fejlesztésével lehet megfelelni. Folyamatosan fejlődik, modernizálódik a járműpark és a szolgáltatás is. Ezúttal a közeli jövő tervezett fejlesztéseiről érkezett hír a bajor fővárosból.





Új villamosvonalat kap hamarosan Berg am Laim: a városrészbe vezető pályát már gőzerővel építik, a tervek szerint pedig decemberben indul a forgalom az új szakaszon. A decemberi menetrendváltás azonban nem csak az új villamosvonal miatt lesz érdekes: a városvezetés tervei szerint jelentős mértékben bővítik a tömegközlekedési kínálatot a „Takt 10 bis 10” program keretében.
Az elképzelések szerint ugyanis decembertől hétköznapokon a Metrobus-járatok valamint a metró- és villamosvonalak esetében este 22 óráig tartják fenn a 10 perces követési időközt. Jelenleg ezt csak reggel 6 és 21 óra között biztosítják, ezen túl általában 15-20-30 perces ütemben járnak a járatok és ez igaz a hétvégi időszakokra is. Ám az utazási szokások megváltoznak az évek során és ezt kénytelen lekövetni a városvezetés is. Ezzel együtt persze elébe is mennek a folyamatosan növekvő lakosságszám okozta gondoknak és pluszkapacitásokat is próbálnak a rendszerbe bevinni.

Egyre többen utaznának minél később: ezeket az igényeket is látja a városvezetés a bajoroknál

A felmérések szerint elsősorban az esti időszakban növekedett meg az emberek mobilitási igénye, emiatt bővítenék az üzemzárás felé a sűrű követési időszakot. A konkrét intézkedésekről egyelőre annyit tudni, hogy a 15-ös és a 25-ös villamosok sűrítése mindenképpen prioritásnak tekinthető, ezek járnak majd az új pályán Berg am Laim felé. Ezen túl pedig az U1-es, az U2-es, az U6-os és az U7-es viszonylat sűrítésén van a hangsúly, de ha jut forrás, az U4-es és az U5-ös vonal is sorra kerülhet. A buszhálózaton a Metrobus-járatok általános sűrítése mellett felvetődött annak az igénye, a Hauptbahnhof és az Alemannenstraße között új gyorsjáratot indítsanak, amely az Isarvorstadt, Ludwigsvorstadt és Sendling városrészek közlekedését segítené. Ezen túl pedig szükség van a nagy befogadóképességű járművekre – ezek az MVG-nél mostanában a pótkocsis buszok, amelyek rugalmasan igazíthatók az utasmennyiséghez a pótkocsi le- vagy felcsatolásával.

A pótkocsis buszokkal az MVG jobban tud igazodni a váltakozó utazási igényekhez

Persze, nem minden mehet zökkenőmentesen és minden hálózatnak megvan a maga szűk keresztmetszete. Münchenben az egyik ilyen a belvárosi Sendlinger Tor csomópont, amelynek metróállomási komplexuma már így is a teljesítőképessége határán van, így mindenképpen bővíteni kell a kijáratok kapacitását és szigorúbb felügyelet kell az utascseréhez is. Ehhez viszont több ember szükséges, akiket persze nem árt megfizetni is.

A Sendlinger Tor „fent”. Forgalmas metró- és villamosvonalak csomópontja, a város talán legforgalmasabb metróállomása most is

Az emberek mellett a másik fő szempont a járműpark kérdése. Nem vitás, a buszpark fejlődéséről időről időre mi is hírt adunk, ám komolyabb gondot okoz a kötöttpályás hálózat járműveinek ügye: emlékezzünk csak a Stadler Variobahnjainak gondjaira vagy éppen a Siemens C2-es metróinak engedélyezési kálváriájára. Ez pedig igen komolyan meghatározza a rendelkezésre álló kapacitásokat.
A városházán a terveket a zöldpárti és a keresztényszocialisták is támogatják. Alapvetően mindenki azt mondja: nem forradalmi változások szükségesek, hanem folyamatosan követni kell az igényeket, ehhez alkalmazkodva kell fejleszteni a tömegközlekedési kínálatot. Meglehetősen érdekes amúgy a müncheni közlekedés finanszírozása: a város többlettámogatást nem nyújt a megrendelt szolgáltatáson felül alapesetben, de ha valamiért gazdaságtalannak látszik egy-egy járat, egy ideig még pénzeli a városi költségvetés a szolgáltatást és csak utána állítják le a finanszírozást. Ugyanez igaz az új járatok esetében is: a városi plusztámogatás megszűnik, amint rentábilissé válik egy-egy viszonylat, azaz a menetjegy-bevételekből és a közszolgáltatási díjakból el tudja tartani magát.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.