2014. 06. 27.

Kecskékkel támad az ÖBB

Újfajta gyomirtási módszerrel kísérletezik a vonatok űrszelvényén kívül az osztrák vasút. Az ÖBB-nél több módszert is kipróbálnak és ezek egyikét a jövőben komolyabb méretekben alkalmazzák majd.



Van, akit zavar, de van akinek tetszik az „ősdzsungel” a vasúti pálya mellett. Azonban a vízelvezető árkok ilyen módon való elzárása komoly gondokat okoz és különösen agresszív e tekintetben a latinul Fallopia japonica néven emlegetett óriás keserűfű. A XIX. században még dísznövénynek és állati táplálékként Európába behurcolt fajta mára már komolyan elburjánzott, uralja a vasúti pályák mentét.

Az ÖBB most úgy döntött, hogy Klagenfurt térségében radikális biológiai fegyvert vet be a gyomnövények ellen: kecskékkel támadnak. Nevesül összesen tizennégy kecske és négy birka rágja a vasúti pályák térségében a zöldet és hogy a jószágok ne tévedjenek a pályára, természetesen megfelelő kerítéseket is telepítettek a vágányok mellé.

Az állatok mellett azonban több más módszert is kipróbálnak a sógorok: a kísérleti terület egy részét intenzíven nyírják, míg másutt drótháló próbálja meg lenyomni a gyomokat, szabad utat engedve a vízfolyásoknak.

Az őszig tartó kísérleti időszak alapján döntenek majd arról, hogy melyik módszer volt a legjobb és ezt alkalmazzák majd a jövőben is. Kíváncsian várjuk az eredményt!

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.