2011. 07. 01.

Svájci motoros

A méteres nyomtávolságú Frauenfeld–Wil Bahn új járművek beszerzése mellett döntött. A gyártó a szintén svájci illetőségű Stadler lesz. Az új motorvonatok 2013-ig állnak forgalomba.

A Stadler számára különösen fontos a siker, hogy az FW tőlük vásárolja az új motorkocsikat: szinte „házi” szállítónak tekinthetők, mert mindkét cég Thurgau kantonban székel. Ráadásul a vasúttársaság egyike volt azon cégeknek, akik az 1990-es évek elején a mostani formájában létező Stadlertől az elsők között rendeltek vasúti járművet.
Az FW vezetői 2010 őszén úgy döntöttek, hogy öt új motorvonat beszerzésére írnak ki tendert. A pályázat eredményeképpen a Stadlert választották a járművek elkészítésére.
Az új, egyedi motorvonat látványterve
(forrás: Stadler)

Az új motorvonatok részben alacsonypadlós kivitelben készülnek. Az utasok kényelmét a széles ajtók és a klímaberendezéssel ellátott utastér szolgálja majd. A kerékpáros, babakocsis és kerekesszékes utasok számára nagyméretű, többcélú tér áll rendelkezésre. A járművek szerkezete ezen kívül alkalmas arra, hogy a szűk ívekben nagy sebességgel is közlekedjenek. Mindezek mellett a járműveken utazókat védő orr-kialakítást is kap a vonat.
A kisszériában készülő járművek beszerzésére 31 millió svájci frankot, azaz mintegy hétmilliárd forintot fordít a magánvasút.

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.