2012. 03. 12.

Mariazellerbahn: falusi állomások

A 2010-2011-es menetrend életbe lépése óta az ÖBB helyett a NÖVOG üzemelteti a híres Mariazellerbahnt. A pályavasúti feladatokat is a tartomány látja el, az állomásépületek gondozását viszont a települések veszik kezükbe a közelmúltban.


Tizenhárom, a Mariazellerbahn mentén fekvő település fogott össze annak érdekében, hogy rendbe tegyék a vasútállomások környékét. A tartományi közlekedési tanácsos, Karl Wilfing azt mondta, hogy szeretnék, ha a Bécsbe látogató turisták programjába bekerülhetne a Mariazellbe vezető kisvasút megtekintése is. A települések így arra vállalkoztak, hogy a vasútállomásaikat turisztikailag vonzóvá tegyék.
Kis állomás Annabergben. A település feladata lesz a vasútállomás és környékének rendben tartása

A tartomány – Alsó-Ausztria – 120 millió eurót, mintegy 35 milliárd forintot fektet a vasút rendbetételére. A települések hasonló összeget dobnak össze az ő részük rendbetételére az elképzelések szerint, de mindegyik település az anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik hozzájárulni a közös kasszához. A települések feladata lesz többek között a növényzet karbantartása, a virágdíszek gondozása, az utazóközönség számára nyitott területek takarítása és persze a hóeltakarítás is a települések reszortja lesz.
A sorból egyedül St. Pölten városa lóg ki, itt még folynak a tárgyalások arról, hogy milyen feladatokat vegyen át a tartományi székhely.
Mariazell rendben tartja a pályaudvarát. A vonal másik végpontján, St. Pölten városával még tárgyal a NÖVOG a városi állomások rendbetételéről
(a képek forrása: Wikipedia)

Az együttműködést kritizálók azt mondják, hogy a NÖVOG mintegy túszul ejti így a vasút menti településeket. Mások viszont azt mondják, hogy jelentős előrelépés a NÖVOG döntése, hiszen a korábbi üzemeltető, az ÖBB nem vette fel a kapcsolatot a településekkel, nem akart együttműködni a helyi önkormányzatokkal.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.