2013. 01. 10.

Összeütközött két személyvonat Svájcban

Két személyvonat ütközött össze Neuhausen am Rheinfall közelében, a Jestetten és Schaffhausen közötti vasúti pályán, az Eglisau–Neuhausen–Schaffhausen vonalon január 10-én, csütörtökön reggel. Tizenheten megsérültek.

Január 10-én, csütörtökön reggel fél nyolc körül két személyvonat ütközött össze Neuhausen am Rheinfall állomáson, annak északi végén – tájékoztatott a schaffhauseni rendőrség. Az állomáson a Thurbo egy GTW 2/6-asból (526 750) és egy GTW 2/8-asból (526 775) álló motorvonata és az SBB 420-as sorozatú mozdonnyal továbbított emeletes elővárosi vonata ütközött össze. A motorvonatból a baleset után közvetlenül kiszállították az utasokat, de az emeletes vonatból már nehezebb a mentés a hírek szerint. Az SBB vonatának mozdonya kisiklott, az utasok mentése folyamatban van, itt nem tudnak sérültről – írja a svájci közszolgálati televízió, az SRF. A balesetben tizenheten sérültek meg, közülük kilenc embert szállítottak kórházba, a többieket a helyszínen ellátták. Súlyos sérült nincs.
A baleset helyszíne

Az utasok elmondása szerint egy nagy rántást éreztek, amikor a vonatok összeütköztek. A helyszíni információk szerint az egyik mozdonyvezetőt a tűzoltóknak kell kiszabadítani a vezetőállásról.
A baleset okait kivizsgálják, azonban most a mentés az elsődleges feladat – jelezte a rendőrség reggel. Az emeletes vonatból két óra elteltével sikerült valamennyi utast kiszállítani. A balesetben érintett mozdony az SBB 420 230-as pályaszámú mozdonya.
Az SRF videója a helyszínről

Egy szemtanú beszámolója

Az SRF megjegyzi: az állomáson éles keresztjük volt a vonatoknak. A Schaffhausenből Winterthurba közlekedő emeletes vonatnak és az ellenkező irányba közlekedő emeletes vonatnak 07:34-kor kellett az állomáson találkoznia.
A baleset következtében a Zürich és Stuttgart között közlekedő vonatokat Bázel felé terelve közlekedteti az SBB.

Halász Péter

frissítve: 2013. január 10., 12:10

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.