2013. 06. 24.

Turisztikai fejlesztések a Nagyberekben

Stratégiai megállapodást írt alá szombaton a balatonfenyvesi kisvasutat üzemeltető MÁV-Start Zrt. a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesülettel, vállalva, hogy kölcsönösen segítik egymást rendezvényeikkel és marketingtevékenységükkel a balatonfenyvesi térség régi és új attrakcióinak népszerűsítésében.



A megállapodás aláírására egy új túraútvonalakat és turisztikai beruházásokat átadó ünnepségen került sor. Ungvári Csaba, a vasúttársaság vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, tudatában vannak annak, milyen fontos a Balaton és a balatonfenyvesi kisvasút az utazóközönség számára, ezért több beruházásuk is ezen vonalak fejlesztését célozta, és célozza a jövőben is. Példaként említette, hogy már az idén több balatoni település rövidebb idő alatt közelíthető meg vasúttal, mint korábban. A Balaton több mint egymillió utas célállomása, a balatonfenyvesi kisvasúttal közel 40 ezer ember utazik évente.
A Balatonfenyves–Somogyszentpál között közlekedő kisvasúton szombattól új szolgáltatásként egy 38 ülőhelyes kerékpárszállító kocsi is közlekedik. A nyári szezonra egy másik, 54 ülőhelyes kocsit is felújítottak, valamint egy nagyobb teljesítményű, Mk48-as dízelmozdony is érkezett a vonalra.
Ungvári Csaba az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, ma már egyáltalán nem fenyegeti a balatonfenyvesi kisvasutat a felszámolás vagy további leépítés veszélye. A mostani kocsi-felújításokra 11,8 millió forintot költöttek, és további fejlesztéseket terveznek a vonalon. A kisvasút hajdani, Csisztafürdőig érő pályaszakaszának újbóli üzembe helyezését egyelőre nem tervezik, de a jelzett igények miatt meg fogják vizsgálni a kérdést. Hozzátette, a döntést nyilván befolyásolja majd, hogy Balatonfenyves turisztikai fejlesztései, új túraútvonalai mennyire növelik meg a kisvasút forgalmát.

Az új kerékpárszállító kocsi, egy egykori BDa-w sorozatú poggyászteres személykocsi belső tere

A fenyvesi kisvasút jelenleg 14 kilométer hosszan közlekedik. Télen főleg a helyben lakók veszik igénybe, nyáron az utasok száma a kirándulókkal megháromszorozódik. A kisvasút rendezvények, vállalti tréningek helyszínévé is vált bérelhető vadászkocsijával. A június elsejétől bevezetett regionális tarifának köszönhetően a korábbiaknál olcsóbban lehet rá jegyet váltani, és többféle kedvezmény is igénybe vehető az utazások során. A fenyvesi kisvasút menetrendjéről és a díjszabásáról a www.mav-start.hu oldal közöl bővebb információt.
Ezközben a Nagyberek különösen védett Fehérvízi-lápját is érintő, mintegy 52,7 kilométer hosszú gyalogos, kerékpáros és nordic walking turista-útvonalakat, turista pihenőházat és kerékpárszállító kisvasút-kocsit avattak szombaton Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével.
A projekt részeként lehetővé vált a vízitúrázás is a Nagyberek csatornahálózatán kölcsönözhető kajakokkal, kenukkal. A kizárólag vezetővel igénybe vehető szárazföldi és vízi túrútvonalakon eligazító és a Nagyberek élővilágát bemutató információs táblákat helyeztek el, pihenőhelyeket alakítottak ki, és két helyen kulcsos ház nyújt lehetőséget hosszabb pihenésre.

Lombár Gábor, Móring József Attila, Hende Csaba, Ungvári Csaba a pálmajori pihenőhely átadási ünnepségén
(fotók: MÁV Zrt.)

A fejlesztést a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület hajtotta végre uniós támogatással, egy 50 millió forintos projekt részeként. A túraútvonalak kialakításához hozzájárult az érintett állami terület kezelője, a helyi egyesülettel együttműködő és a turisztika iránt szintén elkötelezett Hubertus Agráripari Bt. Az új útvonalak a nyári szezonon kívül is látnivalókat kínálnak az ökoturizmusra, vagy madármegfigyelésre fogékony turistáknak.
Lombár Gábor polgármester az avatóünnepségen hangsúlyozta, az új fejlesztések erősítik, elérhetővé teszik és népszerűsítik a szomszédos települések turisztikai attrakcióit is, köztük Csisztafürdőét.
Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: amikor abbahagyta a dohányzást, elkötelezte magát a kerékpározás mellett. Tavaly és idén is Balatonfenyves vendégei voltak katonákkal, és a „Tekerj a sereggel” akciójukban megkerülték a Balatont. Akkor ígérte meg, hogy részt vesz a Nagyberek túraútvonalainak és a balatonfenyvesi kisvasút felújított kerékpárszállító kocsijának avatóünnepségén Pálmajorban, ahová a vendégek egy része kerékpárral érkezett, majd az új szolgáltatásként kerékpárt is szállító kisvasúttal utazott tovább.

MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.