2014. 09. 01.

Eldőlt: Altona költözik

Megállapodott egymással Hamburg város szenátusa és a Deutsche Bahn AG: hamarosan költözik a mostani helyéről a vasút, bezárják az altonai pályaudvart.


Az új, átmenő „Altona Nord” munkacímen futó pályaudvar hat peron mellett fogadja majd a távolsági vonatokat és további négy peron mellé érkezhetnek az S-Bahn vonatai majd. Itt fordulhatnak majd a tervezett két új viszonylat vonatai: az S4-es (Hamburg–Itzehoe/Wrist) és az S32-es (Harburg–Elbgaustraße) járatok is. A Diebesteichben épülő teljesen új felvételi épület és a peronok is teljes mértékben akadálymentesítettek lesznek majd.

Hamburg-Altonában egyedül az S-Bahn marad...

...a távolsági forgalom, így a ICE-szerelvények viszont búcsúznak majd
(fotók: Halász Péter)

A DB AG jelenleg 13 millió eurós tervezési költséggel számol, a hivatalos eljárások ebben a tekintetben várhatóan még 2014 végéig elkezdődnek és a nyilvánosságot minden fontos részletről tájékoztatják majd.
A meglévő pályaudvar területét 2015. június 30-ával adja majd el a DB AG a városnak, mégpedig 38,8 millió euróért, amiből a pályaudvar áthelyezését finanszírozzák majd. Egyedül a mostani S-Bahn-állomás marad meg a területen, azt azonban nem tudni, hogy az S-Bahn tárolóvágányainak mi lesz a sorsa.
Az új diebestechi állomást a tervek szerint 2023-ban helyezik majd üzembe. A felszabaduló mintegy tizenhárom hektárnyi területen 1900 lakást építenének és ezzel Altona szívében összesen 3600 új otthon várja majd a lakókat a jelenleg futó ingatlanfejlesztésekkel egyetemben.

Halász Péter

3 megjegyzés:

 1. És minek a helyére épül az új állomás? Mit áldoznak fel érte? Vagy olyan lesz, mint amilyen a Budapest Nyugati pályaudvar egykori költöztetése során tervben volt?

  VálaszTörlés
 2. Valaki esetlen megtudná mondani, annak a Nord Ostsee Bahnos kocsinak a típusát?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt (http://www.railfaneurope.net/pix/de/private/passenger/NOB/car/pix.html) azt írja Bpmbdfa
   Itt van róla bővebb infó: http://www.bombardier.com/en/transportation/projects/project/project-lightbox.coach-germany.html

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.