2017. 06. 20.

Reklám-motorvonattal Európa tetejére

Európa legmagasabban fekvő vasútállomása tagadhatatlanul a tengerszint felett 3454 méteres magasságban, a Jungfrau csúcsa alatti alagútban fekvő Jungfraujoch – ide vezet fel a Jungfraubahn vonala, amely önmagában is különleges és ezúttal új színfolttal gyarapodott a járműflottája: reklám-motorvonatot avattak a minap fent a hegyen.



A több mint száz éves vasútvonal már eleve villamosítva kezdte meg az üzemét 1912-ben és ekkor már a Brown, Boweri und Co., azaz a BBC szállított a villamosberendezéseket a vasút számára. Az együttműködés az amúgy svájci céggel sok-sok évtizede töretlen, dacára a technikai fejlődésnek. A legkorszerűbb, a Stadler Rail gyárában építet vonatok villamosberendezéseit is a BBC utódja, az ABB jegyzi. Eme együttműködés okán gondolta úgy a vasúttársaság, hogy reklámfelületként engedi át az egyik motorvonatát az ABB-nek: a BDhe 4/8 212-es ezentúl a villamossági céget népszerűsíti.

Az ABB-reklámmotorvonat úton a Jungfraujoch felé

A Jungfraubahn évente mintegy egymillió utast szállít és immáron évszázada kiemelkedő célpontja a turistáknak. A térség a világörökség részét képezi, de ennek ellenére a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően még többen csodálhatják meg a panorámát az egyébként 4158 méter magas megy melletti nyeregben épült kiláltóból és élvezhetik az utazást a vasútvonalon, amelynek ugyan több mint kétharmada alagútban vezet, de a köztes megállóknál kilátókat alakítottak ki, így az ott megálló vonatokból kiszállva is élvezhetjük a hegyi tájat.

Az ABB promóvideója a Jungfraubahnról és az ABB, illetve a BBC szerepéről a különleges vasút életében

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.