2019. 05. 13.

Gyorsított S-Bahn Berlinben

A berlini S-Bahn vonalain egyre több az utas, ami üzemeltetői oldalról üdvözlendő. Megrendelői és utasoldalról viszont beavatkozást igényel, a decemberi menetrendváltástól pedig megoldás is kínálkozik az utazási idő csökkentésére.




Május elején kezdtek kiszivárogni információk arról, hogy a Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB) és az S-Bahn Berlin GmbH egyeztetéseket folytatnak a Sziléziai Vasút vonalán közlekedő S3 jelzésű S-Bahn-vonal esetében a menetidő csökkentéséről. A megoldás kissé szokatlan, de nem példa nélküli még Berlinben sem.

Ugyan 1952 és 1958 között már voltak olyan S-Bahn-járatok, amik alapvetően az NDK-államaparátusában dolgozók általi használatra voltak fenntartva és Nyugat-Berlin csábítását kizárandó a kapitalista területen nem álltak meg, a Berliner Außenring (BAR) megépítése és a Szputnyik-vonatok bevezetésével értelmét vesztette. Ezek a vonatok a mindenhol megálló vonatok között, azok menetvonalát nem zavarva közlekedtek, viszont akár hét percet is álltak a meghatározott állomásokon. Ehhez nagyon hasonló megoldást vezet majd be december 19-én az S3-as vonalon az S-Bahn Berlin GmbH: munkanapokon a reggeli (6 és 9 óra között) és délutáni (14 és 19 óra között) csúcsidőben 20 perces ütemben közlekednek majd egy vonatcsoport, ami a kis forgalmú Hirschgarten, Wuhlheide, Betriebsbahnhof Rummelsburg és Rummelsburg állomásokon megállás nélkül halad majd át. Ezáltal a Friedrichshagen–Ostkreuz távolság a mostani 17 helyett csak 14 percet vesz majd igénybe. Viszont az Express-S-Bahn által kihagyott megállók sem maradnak ellátatlanok, a 10 perces alapütemű vonatcsoportok továbbra is megállnak majd mindenhol.

Az új sűrítő vonatcsoporthoz három Vollzug szükségeltetik, ez a mostani számítások szerint rendelkezésre fog állni. Húsvét óta az S1 és S5 esetében újra üzembiztosan közlekednek a 10 éve kezdődött S-Bahn-krízis miatt leállított sűrítő vonatcsoportok, ezért mernek tervezni az S3 esetében az új vonatcsoport bevezetését.

Elvesz(t)ett állomásrész: Karlshorst regionális peronja 1961 és 2017 között szolgálta az utasokat
(fotók: Adorján Péter)

Az erkneri vonalon nem ismerős olvasó joggal teheti fel a kérdést, hogy mi szükség van a hazai fogalmak szerinti gyorsított vonatokra. A megoldás Karlshorst állomás 2018-ban elbontott regionális peronjának helyén keresendő. 2017 decemberéig itt is megálltak az erre közlekedő RB és RE jelzésű vonatok, de Ostkreuz Rn1 és Ru jelű regionális peronjainak átadásához kapcsolódóan megváltozott a megállási rend. A karlshorsti peron koporsójába két szeget is vert az élet: az S-Bahn Erknek irányú vágánya felett átvezető felüljáró szerkezete az idők során elhasználódott, valamint az ostkreuzi megállás mellett már nem fért bele a megrendelő által előírt menetidőbe ez a megállás. Kijelenthető, hogy Karlshost regionális peronjának pótlása a cél.

A VBB és az S-Bahn Berlin jelenleg a részleteken dolgozik, az utastájékoztatásnak pedig kiemelt szerepet szánnak. Ez kemény diónak ígérkezik, mivel a hangalapú és a vizuális utastájékoztatás csak együttesen vezet eredményre. A gyorsított vonatok közlekedését Ostkreuz állomás immár lassan másfél évtizede folyó átépítése közben megnövelt pályakapacitás miatt lehet bevezetni.

A MÁV-csoport is kísérletezik – csak nagyon rossz időszakban
Kísértetesen hasonló megoldást vezet be a MÁV-csoport is Budapest dél-keleti elővárosában a Keleti pályaudvar lezárása után. A május 27-től aktuális 1. pótlék (kifejezőbb lenne a 2. pótlék elnevezés) alapjaiban alakítja át a 100a (Szolnok–Cegléd–Budapest-Nyugati) és a kapcsolódó vonalak menetrendi struktúráját, ami első ránézésre is legfeljebb négyzethálós lapon, ceruzával-vonalzóval néz ki jól.
Kapacitásnövelésként hivatkoznak rá, de a pályakapacitás növelése nélkül csak a jelenlegi késések növelésére lesz jó az új struktúra. A fővonal belső szakaszán lényeges változás, hogy az reggeli csúcsban Üllőről induló S36 és G43 jelzésű vonatok Kőbánya-Kispestig csak Vecsés állomáson állnak majd meg, Ferihegyen áthaladnak. Albertirsa és Monor között a megjegyezhetőséget elősegítő tiszta 15 perces ütem helyett billegő 13/17 perces ütem kerül bevezetésre a már meglévő Z50 mellett a G50-es jelzésű járatok bevezetésével.
Az új striktúrával több probléma is van, ami a menetrendszerűséget már első nap negatívan fogja befolyásolni. Első körben az Üllő állomás 3. vágányára szerelvénymenetben érkező vonatok személyzetigényt nem csökkentenek, viszont a 3 perces indítási időköz miatt Monoron továbbra is sokan választják majd a Z50-es és G50-es vonatokat és az S50-esek terheltsége nem csökken majd. Amennyiben a gyorsított vagy zónázó vonatok megkésnek, dominószerűen borítják majd az S36/G43 és S50 vonatokat is – előbbiek problémákat okoznak majd Kelenföldtől Érd felé is, mivel Kőbánya-Kispesten 1 perc tartózkodás van tervezve.
Nem mindig konzekvens a viszonylatjelzés, de május 27-től logikai hiba is nehezíti majd a tájékozódást: személyvonat, de gyorsított menetvonalon halad.
A 142-es vonalon viszont jelentős színvonalcsökkenéssel találkoznak majd az utasok, mivel a sűrítő S21-esek Kőbánya-Kispesten fordulnak majd, ahol legalább még egy évig nem lesz metrókapcsolat. Az M3-as metró déli szakaszának felújítása miatt már most is többen vannak Kőbánya-Kispest és Zugló között, mint akár néhány hónapja, de most majd vonatonként 250-300 utas lesz kénytelen újabb alkalommal átszállni.
Nincs metró, de ráhordunk. Utaselriasztáshoz már most is kiváló az évek óta alulméretezett kapacitású dízel-S-Bahn, most még egy lapáttal tesznek a tűzre.
(menetrendek: MÁV-csoport)
Értjük, hogy az EU-tól érkező eurómilliók 12 éve beépültek a 100a Kőbánya-Kispest és Cegléd közötti szakaszába, csak a budapesti törzsszakasz ezalatt végletesen elhasználódott. Kőbánya-Teher esetében havi szinten fordul elő váltóállításra visszavezethető biztosítóberendezési hiba és a forgalomirányítás ballépésit napi szinten nyögik a többnyire módot választani nem tudó utasok. Szintén napi szintű problémát jelent Szolnoknak a megfelelő mennyiségű dögkeselyű (Fecske-inga, posta Bhv) forgalomba adása, amennyiben éppen van is rá személyzet. Ismét egy ékes példa, amikor a gombhoz varrjuk a kabátot – jelen esetben a monopolhelyzetű szolgáltató reménykedik némi pályafelújításban, ha látványosan nem sikerül a menetrendszerű közlekedés.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.