2011. 11. 09.

1989. november 9.

Huszonkét esztendővel ezelőtt, 1989. november 9-én este sajtótájékoztatót tartottak Kelet-Berlinben. Nem sokkal este hét óra előtt szenzációs bejelentést tett az NDK vezetésnek szóvivője, Günther Schabowski. Pedig nem is úgy lett volna…

Günther Schabowski, az SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands; Szocialista Német Egységpárt) központi bizottságának tagja 1989. november 9-én este sajtótájékoztatót tartott Kelet-Berlinben. Itt jelentették be az utazási szabályok könnyítését, lényegében azt, hogy az NDK megnyitja a határait.
A sok-sok hivatalos szöveg ismertetése után, 18 óra 53 perckor a Bild riportere, Peter Brinkmann megkérdezte: mikor lép hatályba a rendelkezés? Schabowski lapozgatni kezdett a papírjai között és végül ezt mondta: „Das tritt nach meiner Kenntnis… ist das sofort, unverzüglich.” Azaz: „Ismereteim szerint… azonnal, haladéktalanul életbe lép.”
Az utazási szabályok változásáról szóló híreket este hét körül már kiadták a nemzetközi hírügynökségek. Első Reuters volt, amely az NDK hírügynökségének, az ADN-nek az anyagát vette át, ahogy a nyugat-német dpa is tett. 19:05-kor az AP már határnyitásról beszélt. 19:17-kor a második német közszolgálati televízió híradójában, a Heute adásában már képeket is mutattak a sajtótájékoztatóról.
A berliniek jobbára a nyugati híradókat nézték, ebből tudták meg, hogy bizony nyitva a határ. Azonban az NDK határrendészete nem tudott minderről, hiszen eredetileg csak másnap, november 10-én hajnali négykor lépett volna életbe. Azonban a tömeg nyomásának engedve 21:20-kor átengedték az első polgárokat. Az első állampolgároknak ugyan még hivatalosan érvénytelenítették az útlevelét, de később már szabad utat engedtek a nyugatra tartóknak.
Berlinben, a város mindkét felén óriási ünneplés kezdődött. A látogatók nem várt tömegére tekintettel a nyugat-berlini közlekedési cég, a BVG járművezetői önként éjszakai üzemet szerveztek a metróban, a gyorsvasúton és az autóbusz-hálózaton.
A november 9-i eseményekkel lényegében megkezdődött a két Németország egyesítésének bonyulult, de végül alig egy évig tartó folyamata. 1990. október 3-án ugyanis egyesült az NDK és az NSZK.
A mai évfordulón megemlékeznek a berlini falnál nyugatra menekülés közben az NDK határőrei és a Stasi emberei által megölt 136 emberről is. Délelőtt tíz órától Berlinben, a Bernauer Straßén lévő Gedenkstätte Berliner Mauer területén tartanak megemlékezést, míg 17 órától a Bundestag épületében tartanak ünnepséget.

A Phoenix dokumentumcsatorna összeállítása 1989-ről



A ZDF volt az első nyugat-német tévéadó, amelyik hírt adott a határnyitásról. A szóban forgó híradás 1:40-től hallható és láható


A nyugat-német közszolgálati televízió, a Das Erste esti, 20:15-ös híradója 1989. november 9-éről

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.