2012. 03. 24.

Forgalomban az emeletes TGV-k

Miután megkapta a hatósági engedélyeket a németországi közlekedésre az SNCF új TGV Duplex szerelvénye, forgalomba is állnak. Immáron Marseillebe utazhatunk velük Frankfurt am Maintól, de az emeletes szerelvényeknek köszönhetően a legfrekventáltabb párizsi járatokon is több ülőhelyet kínálhatnak a vasutak.


Könnyebben elérhető lesz a francia Riviéra a német nagyvárosokból a DB AG és az SNCF új szolgáltatásának köszönhetően. A Franfkurt am Mainból 14 órakor induló TGV 9580/TGV 9581-es számú járat többek között Belfort-Montbéliard TGV, Besançon Franche-Comté TGV és Lyon Part Dieu érintésével jut el Marseille-St-Charles állomásra, ahova 21:46-kor érkezik. Ellenkező irányban a TGV 9582/TGV 9583 számú járat 08:14-kor indul és a Majna parjtára 15:58-kor érkezik. A DB AG és az SNCF együttműködésében már 39 eurótól kínálják a másodosztályra szóló jegyeket, míg 1. osztályra 69 eurótól vehetünk vonatjegyet a közvetlen járatra.
Közvetlen vonat közlekedik immáron Frankfurt am Main és Marseille között
(fotó: Holger Peters / DB AG)

Érdemes megjegyezni, hogy a DB AG a Velaro D motorvonataival ugyancsak erre az útvonalra pályázott eredetileg, azonban ezek a járművek szükségesek a meglévő ICE 3-as flotta kiegészítésére is, így egyelőre – franciaországi engedély hiányában is – csak a belföldi forgalomban vetik be az új vonatok. Igaz, ott is csak 2012 nyarán találkozhatunk az új járművekkel.
Rüdiger Grube, a DB AG első embere fogadja az első, Marseilleből érkező TGV-t a franciaországi Strasbourg pályaudvarán
(fotó: Bernd Roselieb / DB AG)


Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.