2012. 03. 06.

Száguldó kávézó

Különös ötlettel rukkolt elő az SBB és a világ egyik ismert kávézólánca, a Starbucks: vonatra száll a neves üzletlánc. A tervek szerint 2013 első félévében jelenhetnek meg a St. Gallen–Genf viszonylatú InterCity-vonatokon a lánc üzletei. Első körben két bisztrókocsit alakítanak át.


Közösen teszi vonzóbbá a vasúti utazást a svájci államvasút és a Starbucks kávézólánc. A neves üzletlánc ugyanis az SBB-vel együttműködve két emeletes IC-szerelvény étkezőkocsiját építi át kávézóvá és működteti azt a St. Gallen és Genf között közlekedő járatokban. Nem csak a „gördülő kocsmákban”, hanem a vonaton minden kocsiba eljutó minibárban is megjelennek a lánc termékei.
Az emeletes IC-k étkezőkocsijaiban megjelenik a neves kávézólánc is

A Starbucks először a helvéteknél száll a sínekre, eddig nem próbálkoztak a vasúti ellátás területén. Az SBB-nél azt várják, hogy az üzleti utasok éppúgy igénybe veszik az új lehetőséget, mint a láncot egyébként szívesen látogató fiatalok. A Starbucks képviselői szintén bizakódak: azt mondják, hogy Svájchoz egyébként is különös szálak kötik őket: a kontinensen itt nyitották meg első üzletüket. Ráadásul a kávét is Lausanneban veszik, a világszerte használt kávégépeket pedig ugyancsak az Alpok szívében gyártják.
Először két szerelvényben, majd akár további vonatokban is megjelenhetnek a Starbucks termékei
(fotók: SBB)

A Starbucks ötletei alapján átépített étkezőkocsik működtetéséért továbbra is az svájci „utasellátó”, az elvetino nevű cég felel, ők is szorosan együttműködnek a másik két szereplővel. A személyzetet az elvetion adja majd, őket a Starbucks képzi ki, pont úgy, mint a saját alkalmazottait.
A gördülő kávéházakkal 2013 első felében találkozhatnak az utasok. Ha az ötlet pedig sikeresnek bizonyul, akkor tovább bővítik a kerekeken gördülő kávéházak sorát.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.