2013. 09. 01.

Vasárnapi videóajánló - XXXIV. rész: Újra elmúlt a balatoni nyár

A KFT együttes örökbecsű és mára már igencsak – fogalmazzunk így – sokat játszott slágerétől vettük kölcsön írásunk címét. Hiába, elbúcsúzott a nyár, naptár szerint már az őszben járunk. Pedig micsoda nyár volt! Emlékezzünk csak: meglepően jól kidolgozottnak tűnt a nyári menetrend az északi parton – a délin talán jövőre? –, ráadásul a MÁV-csoport is kitett magáért: ha nem is az első nyári naptól, de ismét GM-motor hangja hallatszott a 29-es vonalon: visszatért egy Nohab! No persze, azért az igazi csemege talán nem ez, hanem a Púpos volt: a megszüntetett, újranyitott komáromi vonalon naponta hordta a fürdős vonatokat. Idézzük fel az elmúlt hónapok színes kavalkádját!


Senki sem vitatkozhat azzal, hogy a sort az északi parttal és annak is a talán legnépszerűbb vonatpárjával kezdjük. Idén visszatért a menetrend szerinti személyvonatok élére az egyik Nohab! A főszereplő a hosszú évekig a Székely Gyorsot vontató tizenhetes lett, amelyet a MÁV-csoport leányvállalatai meglehetősen fondorlatos üzleti mutatványok keretében adtak, illetve vettek bérbe egymásnak, egymástól. De a Nohabok mellett egy másik „comeback” is napirenden volt: ki tudja, mikor utazhattunk utoljára étkezőkocsival az északi parton? Most ez is megtörténhetett: a 17-es Nohab hű társa ugyanis egy 88-81-es középszámú bautzeni étkezőkocsi volt. A Nohab egyébként az alábbi fordulót járta:
Szombat: Budapest-Déli 11:30 – 1974 – 15:04 Tapolca 16:56 – 971 – 20:29 Budapest-Déli
Vasárnap: Budapest-Déli 07:30 – 972 – 11:04 Tapolca 12:56 – 1975 – 16:29 Budapest-Déli



A nyári menetrend másik sztárja természetesen a Púpos volt. Idén az M40 235... miket beszélünk! Szóval, idén a 408 235-ös pályaszámú gépet rendelték ki Hatvanból Győrbe. Feladata azonban komolyabb volt, mint korábban: a gép minden nap hordta a 1987/1988 számot viselő gyorsvonatpárt Győr és Székesfehérvár között. Jegyezzük meg: a vonatot Székesfehérvár és Siófok között egy V43-as 431-es továbbította.
A Púpos szereplése egyébként más érdekességeket is tartogatott: emlékszünk? 2009 decemberében számolták fel a személyforgalmat a Székesfehérvár és Komárom közötti vasútvonalon. Illetve az akkori megfogalmazás szerint csak szüneteltették a személyszállítást. Abban az évben búcsúzott hát a győri fürdős is, amely évtizedek óta kötötte össze a Balatont a Rába partjával. 2010-ben azután a „mindentvisszanyitunk” lendületében újra elindultak a személyvonatok, de hamarosan kiderült: a káder nem vész el, csak átalakul és 2012 óta csak egyfajta „alibimenetrend” szerint járnak erre a vonatok.



Ha már emlegettük a sokak által visszasírt időket, idézzük meg a közel másfél évtizede történteket. 2000-ben még bőven jöttek-mentek a Nohabok az északi parton. Érdekesség, hogy a 2000-2001-es menetrendi évadban egyik irányban jártak az északi parton a CFR kocsijai is: az Ovidiussal a Keletibe befutott vonat szerelvénye Szombathely felé menet Celldömölkig mint 974-es számú gyorsvonat közlekedett. Visszafelé a konstancai (!) közvetlen kocsicsoport Szombathelyről a 923-as számú vonattal tért vissza a Keletibe – Győrön át. Ez a forduló egyébként Csörgő-forda volt a képek tanulsága szerint. Viszont ha már személykocsik: a képsorokon felbukkannak azóta kiveszett típusok is: nevesül a 10-27-es sorozatú, Ap(v)-kocsik. Az első osztályú járművek szinte a Nohabokkal együtt búcsúztak: a svéd gépek ugyanis csak gőzzel tudtak fűteni, erre viszont alkalmas volt a 10-27-es sorozatú termeskocsi – ellentétben korszerűbb rokonával, az akkor 19-05, ma 29-05-ös középszámon működő kocsikkal.



Végezetül ugorjunk egy kicsit régebbre: 1996-ban még bőven narancs színben pompázott például az alábbi videó első képsorain látható, ma már a Nohab-GM Alapítvány birtokában lévő és felújított M61 010-es is. De láthatjuk robotolni az M61 006-ost is, amelyet meglehetősen méltatlan módon használ a MÁV Nosztalgia Kft.: különféle anyagvonatok élén tölti napjait a masina jelenleg. És azt már csak futólag jegyezzük meg: Székesfehérvár talán egy kicsit nagyobb tempóval volt járható, mint napjainkban...




Halász Péter, Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.