2013. 12. 22.

Videóajánló – XLVII. rész: karácsonyi vonatok

Karácsony közeledtével a szokásos vasárnapi videóajánlóval is ideje az ünnepre hangolni - annál is inkább, hogy számos vasúttársaság lovagolja meg az ünnepet valamilyen formában. Ezek között a mezei különvonatokon túl komolyabb dobások és egészen érdekes ötletek is vannak – hogy a mai válogatás alanyai közül melyik a praktikus és melyik a giccses, annak eldöntését az olvasóra bízzuk. Mindenesetre a karácsonyi vonatos műfajt a jelek szerint a Nagy Vízen túl érzik igazán, és mozgóképen is látványos „show” kerekedik a különmenetekből – de hogy kerül a Mikulás a pőrekocsira?


Első filmünk alanya egy igazi karácsonyi vonat – ebben a műsorszámban egyértelműen a Canadian Pacific vasúttársaság birtokolja az ütőkártyát, immár 14 éve. Az 1999-ben életre hívott Holiday Train (a név szép példa az öncélúan túlzásba vitt politikai korrektségre) karácsonyfával díszített mozdonya konzervatívabb vasutasok számára már önmagában is a jóízlés gyomron rúgásának értelmezhető, és még mi jön utána... A vonat ettől függetlenül alapvetően jótékony célt szolgál: a Karácsonyt megelőző egy hónap során bejárt 150 településen a neves zenészeket felvonultató mozgó színpad a helyiek szórakoztatásán túl adományok gyűjtéséről is szól, melyet az adott helység rászorulói kapnak meg. Az eddig eltelt 14 évben 7.4 millió kanadai dollárt és másfél millió tonnányi élelmiszert gyűjtött össze a látványosan kidekorált vonattal a CP. Sőt, vonatokkal, ugyanis a CP az Egyesült Államokban is komoly érdekeltségekkel rendelkezik és 2011 óta egy második karácsonyi vonat járja a síneket az USA-ban. A lenyűgöző látványról pedig az alábbi videóból kaphatunk egy kis ízelítőt.



Hasonló műfajban indul immár négy éve a Florida East Coast vasúttársaság karácsonyi vonata is, melynek útja során vonal mentén élő gyermekek számára osztanak játékokat, és – a tengerentúli szokásoknak megfelelően – a Mikulás is a karácsonyi vonattal utazik. Ami miatt a FEC vonata érdekes, az az időjárás: felénk szinte elvárás a fehér Karácsony, ám a floriadai képsorok tanúsága szerint ott inkább az a kérdés, hőgutát kap-e a jelmezében izzadó Mikulás.



Következő filmünk egy egészen más jellegű karácsonyi vonatot mutat be, ugyanis a rövidke (alig 12 kilométernyi), egykor a Pennsylvania Railroad égisze alá tartozó vonalat üzemeltető West Chester Railroad egészen más irányba indult a Karácsony kapcsán. Az Ő vonatuk egy vérbeli vegyesvonat, melynek lényege, hogy az utasok vonattal mennek a vasút mellett fekvő Wiggins farmra karácsonyfáért, majd a kiválasztott és kivágott árut vonattal viszik haza. A különleges vonatról az alábbi rövidke videófelvétel érhető ez az interneten.



Aki pedig azt hinné, hogy csak toronyház méretű dízelmozdonyokon van mit feldíszíteni, annak a Chicago-i metrósok adnak frappáns cáfolatot, immár 22 éve. A Chicago Transit Authority az ünnepek kapcsán egy magasvasúti szerelvényt pakolt roskadásig LED-ekkel (fényvillamos-utánérzés?), majd a középre sorozott, nyitott szakszolgálati teherkocsira ültette a jelmezes Mikulást. A hatás sötétben egészen sajátos... A CTA hivatalos Youtube-csatornáján közzétett „werkfilmről” további részleteket is megtudhatunk az akcióról, mely természetesen jótékonysági célokat is szolgál.






Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.