2015. 06. 30.

Ismét siklott a gyorsvasút

Hat év után ismét kisiklott a berlini gyorsvasút egyik szerelvénye az S5-ös vonal Hoppegarten állomásán. A baleset önmagában is feltűnő eredménnyel bír, ám ne felejtsük el: a hat évvel ezelőtti baleset következménye lett a hosszú évekig tartó krízis is.




Hétfőn este háromnegyed tíz körül kisiklott az S5-ös vonalon közlekedő, Strausbergből Spandauba tartó szerelvény. A vonat a bejárati váltókon siklott ki, a vonat utolsó négy kocsija vált földönfutóvá. A balesetben senki sem sérült meg. A baleset okait még vizsgálják a Bundespolizei szerint. A helyreállításig Mahlsdorf és Fredersdorf között pótlóbuszok járnak.

(a képek forrása: B.Z. Berlin)

A baleset pikantériája, hogy hasonló eset történt 2009. május 1-jén Kaulsdorfban. Ekkor az EBA elrendelte a teljes 481/482-es sorozat azonnali átvizsgálását és kiderült, hogy komoly repedések vannak a monoblokk tengelyeken. Az elrendelt átvizsgálás és csere miatt komoly kapacitásbeli problémái lettek a műhelyeknek, emiatt jelentős járatritkításokra kényszerült a berlini gyorsvasút, amelynek következménye lett az évekig tartó válság és később a hálózat üzemeltetési tenderének kiírása is.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.