2016. 01. 21.

Téli akadály-nem-mentesség

A bécsi metrók egy részén – a végig átjárható v/V típusú szerelvényekről van szó – az első és az utolsó ajtónál különleges padlópótlékot építettek be. A babakocsival és kerekesszékkel közlekedőket segítő eszközök azonban most nem működnek.



A Wiener Linien jelezte és megerősítette: a v/V sorozatú metrószerelvények első és utolsó ajtóinál lévő padlópótlékot üzemen kívül helyezték. Az intézkedésre a téli időjárás miatt került sor, tette hozzá a bécsi közlekedési cég.
Korábban egy utas tett panaszt amiatt, hogy a hét elején kifejezetten egy ilyen, akadálymentes szerelvényt várt az U1-es metró vonalán, a Vorgartenstraße állomásnál, ám a padlópótlék nem nyílt ki, emiatt pedig nem tudott az elektromos kerekesszékével felszállni a vonatra. A járművezető és az ügyfélszolgálat is annyit mondott az utasnak: nem áll rendelkezésre jelenleg ez a lehetőség.

Az első ajtónál látszik a peron és a kocsi közötti kis toldalék – ez télen nem működik, de ettől még a modern vonatok is biztonságosan használhatók

A Wiener Linien közölte: a mozgó alkatrész a téli időszakban bizonyos körülmények között nem működtethető. Konkrétan az okozhat gondot, hogy a síkosságmentesítéshez használt apró kövek a résekbe beszorulnak és emiatt megakadhat a szerkezet és ezért iktatták ki őket. Az intézkedés a teljes hálózatra érvényes, mivel az utasok a cipőjükön a föld alatti megállókba is bejuttathatják a gondokat okozó köveket. A nem működő padlópótlékkal rendelkező vonatok nem vehetnek részt az utasszállításban.

A régi és az új szerelvények is akadálymentesek, a padlópótlék nélkül is használhatók
(fotók: Wiener Linien)

A Wiener Linien hozzátette: enélkül is akadálymentesek a metrószerelvények, a néhány centiméteres rést a járművek és a peronok között kényelmesen és főleg biztonságosan áthidalható – pont ezért nincs ilyen megoldás az U6-oson közlekedő vonatokon és a régi, U sorozatú „Ezüstnyilakon”. Amennyiben valakinek mégis nehézsége akad, az kérje a járművezetők vagy az utastársak segítségét – tette hozzá a bécsi közlekedési társaság.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.