2016. 09. 30.

Bosnyák Talgo: szolgálatban

Szeptember elején adtunk legutóbb hírt arról, hogy most már tényleg szolgálatba állhatnak a bosnyák ŽFBH Talgo-szerelvényei. A várva várt nap elérkezett: na persze nem nemzetközi forgalomban és főleg nem Budapest felé járnak, mint ahogy régebben tervezték, hanem egyelőre maradnak belföldön a járművek.




Igazán biztató hírek érkeztek Bosznia-Hercegonvinából, már ami a Talgo-vonataikat illeti. Mi magunk szeptember elején írtunk arról, hogy a 2005-ben megrendelt és 2011-ben szállított vonatok végre forgalomba állhatnak.
A ŽFBH közlése szerint az öt, nappali forgalomra alkalmas, 201 másodosztályú és 26 elsőosztályú üléssel rendelkező szerelvények BH voz márkanév alatt közlekednek mostantól. A menetrend nem túl bőséges: Szarajevóból 16:28-kor indul a járat, Dobojba 19:35-re ér. Ellenkező irányban 03:49-kor indul és 06:53-ra érkezik a vonat Szarajevó pályaudvarára. Útközben Maglaj, Zavidovići, Žepče, Zenica, Kakanj és Visoko állomásokon áll meg. A tervek szerint a szolgáltatást 2017-ben fogják bővíteni és megjelennek majd a vonatok a horvát tengerpartra, Pločéba közlekedő járatokon is.
Ugyancsak élnek a tervek ami szerint a bihaći vonalon is járatnák a vonatokat, ám ehhez végig kell vinni az egyébként mintegy 1,1 millió eurós pályafelújítási projektet. Ugyancsak álmodnak a nemzetközi forgalomról a bosnyák vasutasok, ám a régi cél, Budapest helyett a vonatok a jövőben Szarajevó és Zágráb között közlekednének.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.