2016. 12. 13.

Lugano: megújult állomást hozott a menetrendváltás

Felavatták a svájci Luganoban a felúíjtott, kibővített vasútállomást, amely nem csak az SBB fontos létesítménye, hanem a helyi közlekedés csomópontja is. Az állomás és a városközpont között siklóvasút szállítja az utasokat.


A Gotthard-projekt mintegy „melléktermékeként” újította fel az SBB, a város és a regionális kormányzat a luganoi vasútállomás és környezetét. Az állomás mellett megújult a városközpont és a vasútállomás közötti kényelmes közlekedést biztosító sikló is: az 1886-ban átadott üzem Svájc egyik legforgalmasabb, közforgalmú siklóvasútja.
A megújult állomást hivatalosan a 2016/2017-es menetrend életbe lépésekor, december 11-én adta át a közönségnek az SBB vezérigazgatója, Andreas Meyer; Lugano városának elnöke Marco Borradori és a ticinoi kormánytanácsos, Claudio Zali.

A luganoi állomás alaposan megváltozott, megszépült a Gotthard-bázisalagút átadására

Az átépítés, felújítás nem csak az állomásra, hanem a környezetére is kiterjedt. Megújult az állomás előtti tér, a buszvégállomás is. Meyer beszédében hangsúlyozta, hogy a térség közlekedési kapcsolatai jelentősen kibővültek, hiszen a Gotthard-bázisalagút építésével, valamint a Ceneri-bázisalagút 2020-as üzembehelyezésével és a Giruno motorvonatok 2019-es szolgálatba állításával a mainál is színvonalasabb utazási lehetőséget kínál majd az SBB. Meyer azt is kiemelte, hogy az SBB célja, hogy gyorsan reagáljon az utasok igényeire, minél több új technológiát vezessen be és hatékonyan tudja azokat alkalmazni. A térségben, Ticino/Tessin katon vezetőivel szorosan együttműködnek, 2030-ig számos vasútállomás és térségének megújítása napirendre kerül, összesen kétmilliárd frankot fordítanak a projektre.

A luganoi sikló akadálymentesített végállomást kapott az állomás aluljáró-rendszerében

A város vezetője, Marco Borradori arról beszélt, hogy a sikló felújítása komoly lépés a város számára, hiszen nagyon fontos kapcsolatot biztosít a luganoi belváros és a vasútállomás között.
Az átépítés során megújult az állomásépület utacsarnoka, új, napfényes tereket hoztak létre és lépcsőtől mentes kapcsolat létesült a sikló és a vonatok között. A gyalogosforgalom az állomás alatti aluljáró felújításával és kibővítésével könnyebben haladhat. Javultak az átszállási kapcsolatok az állomással szemben lévő helyiérdekű vasúti állomás, a Lugano-Ponte-Tresa-Bahn/Ferrovia Lugano–Ponte Tresa felé.

A sikló nagyon fontos kapcsolatot biztosít a város központja és a vasútállomás között
(fotók: Andreas Meyer / SBB CEO / facebook)

Az állomásépületben számos üzlethelyiséget alakítottak ki, az üzletek, büfék mellett a luganoi turisztikai információs szolgálat is kapott egy helyiséget. Az épület második és harmadik emeletén orvosi rendelők kaptak helyet.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.