2017. 01. 06.

Luther emlékév van, de Lutherstadt kimaradt

Érdekesen indult az év a Deutsche Bahnnál is: Wolfsburg és Bitterfeld után Lutherstadt Wittenberg utasai tapasztalhatták meg a tervtől eltérően áthaladó ICE-t.


Meglepett utasok, viccelődő vonatszemélyzet, 14 perc késés jellemezte a január 4. reggeli esetet. Egy szabadúszó újságíróként dolgozó utas beszámolója szerint a semmi közepén történt megállás után a személyzet nevetve közölte a hangosbemondóban: „Tényleg megtörtént, elfelejtettünk Wittenbergben megállni.” A forgalmi dolgozókkal történt egyeztetés után a vonat visszatért Lutherstadt Wittenberg állomásra, ahol biztosították az utascserét, majd 14 perc késéssel folytatta útját a járat. Az elektronikus utastájékoztató rendszerben üzemviteli fennakadásra hivatkoztak, a bizonyára magyar utastársak által is már ismert „Verzögereung im Betriebsablauf” volt az indok. Berlinben már csak 2 perc késést regisztráltak, ami a Hauptbahnhofra tervezett 9 perces tartózkodásnak is köszönhető. Az újságíró a Twitter segítségével próbált kapcsolatba lépni a DB-vel, ahol először nem tudtak az eseményről, majd pontosítottak.
A vasút szóvivője szerint a járművezető sajnálatos módon elfelejtett megállni, ezért az utasoktól elnézést kérnek. Az ilyen esetek az évi 500.000 vonat 3.000.000 megállását tekintve egyedi eseteknek tekinthetők, ennek ellenére alaposan megvizsgálják az esetet és megtesznek mindent az ismétlődés elkerülésére.
Az eseménynek érdekes színezetet ad, hogy 2017 Luther emlékév, mert Martin Luther 500 évvel ezelőtt szögelte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A város 1938-tól hivatalosan Lutherstadt Wittenberg névre hallgat, így emlékezve meg Martin Luther munkásságáról. 1999 óta Békéscsaba testvérvárosa.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.